Refugiaţi sirieni, adulţi dar şi copii, sunt exploataţi în industria confecţiilor de îmbrăcăminte din Turcia

Refugiaţi sirieni, printre care şi copii, lucrează în condiţii mizerabile pentru furnizori intermediari ai marilor companii de articole vestimentare, în Turcia, informează presa internaţională.

2355 afișări
Imaginea articolului Refugiaţi sirieni, adulţi dar şi copii, sunt exploataţi în industria confecţiilor de îmbrăcăminte din Turcia

Refugiaţi sierieni, adulţi dar şi copii, sunt exploataţi în industria confecţiilor de îmbrăcăminte din Turcia (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

Refugiaţi sirieni, adulţi, dar şi copii, au fost filmaţi în ateliere din Turcia care produc articole vestimentare pentru companii de îmbrăcăminte, precum Marks and Spencer, Asos, Zara sau Mango.

Refugiaţii sirieni sunt plătiţi cu salarii sub renumeraţia minimă a statului turc şi lucrează în condiţii de muncă îngrozitoare, a declarat Darragh MacIntyre, jurnalist britanic.

Conform declaraţiilor reprezentanţilor companiilor mai sus menţionate, acestea nu tolerează exploatarea refugiaţilor şi nici a copiilor. Criticii afirmă însă, că acţiunile acestora nu sunt suficiente pentru a sista problema exploatării refugiaţilor şi minorilor.

Potrivit lui Danielle McMullan, din partea Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, companiile de îmbrăcăminte trebuie să înţeleagă că ele sunt responsabile pentru exploatarea refugiaţilor pentru că au responsabilitatea de a monitoriza şi de a înţelege unde sunt făcute articolele lor vestimentare şi în ce condiţii.

Multe din hainele acestor companii sunt produse în Turcia pentru că aceasta este mai aproape de Europa şi poate prelua comenzi de ultim moment. Acesta fapt le permite comercianţilor să introducă în magazine modele noi mult mai repede, decât dacă acestea ar fi făcute în alt loc.

Majoritatea refugiaţilor care lucrează pentru furnizori intermendiari ai companiilor de haine europene nu au permise de muncă şi lucrează ilegal în industria confecţiilor de îmbrăcăminte.

Jurnalistul Darragh MacIntyre, care a discutat cu zeci de muncitori sirieni, a declarat: "Ei ştiu că sunt exploataţi, dar ştiu că nu pot face nimic în această privinţă".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici