Rudele pasagerilor chinezi ai zborului MH370, între angoasă şi o urmă de speranţă

Angoasa, neînţelegerea şi o infimă speranţă dominau sâmbătă în rândul rudelor pasagerilor chinezi ai zborului MH370 al companiei Malaysia Airlines, după ce Malaysia a anunţat că avionul a schimbat traiectoria în mod "deliberat" şi a continuat să zboare timp de aproape şapte ore.

259 afișări
Imaginea articolului Rudele pasagerilor chinezi ai zborului MH370, între angoasă şi o urmă de speranţă

Rudele pasagerilor chinezi ai zborului MH370, între angoasă şi o urmă de speranţă

Comunicaţiile la bordul avionului de tip Boeing 777, dispărut în urmă cu o săptămână de pe ecranele raderelor, au fost dezactivate, iar schimbarea traiectoriei este rezultatul "unei acţiuni deliberate" de la bordul avionului, care a continuat să zboare timp de aproape şapte ore, a declarat premierul malaysian într-o conferinţă de presă.

Mişcările avionului, care şi-a schimbat în mod brusc direcţia, îndreptându-se către peninsula malaysiană, "sunt în concordanţă cu o acţiune deliberată a cuiva din interiorul avionului", a declarat Najib Razak.

Dintre cele 239 de persoane care se aflau la bord, 153 erau cetăţeni chinezi. Rudele lor, adunate la Hotelul Lido de la Beijing, au apreciat că declaraţiile Malaysiei le amplifică cele mai rele temeri.

"Am impresia că (Malaysia Airlines) a jucat un rol" în această dispariţie, declară Wen Wancheng, un locuitor din provincia Shandong (est), al cărui fiu se afla la bord. El a catalogat acest caz dramatic drept o "conspiraţie" încă "de la început".

Autorităţile malaysiene afirmau iniţial că acest contact cu turnul aerian de control a fost întrerupt la ora 1.21, "iar astăzi (sâmbătă) vorbesc despre ora 8.21", adaugă el.

Avionul a dispărut de pe ecranele radarelor civile, pe 8 martie, după o oră de la decolarea de la Kuala Lumpur cu destinaţia Beijing. Însă premierul a anunţat că, potrivit unor contacte prin satelit, avionul a continuat să zboare timp de aproape şapte ore, după ce a virat către vest, în direcţia opusă rutei pe care trebuia s-o urmeze.

"Pentru moment, totul este posibil", declară pentru AFP o femeie. "Continuăm să sperăm că vom primi veşti liniştitoare, dar, pentru moment, se anunţă veşti rele", spune ea.

Compania aeriană şi guvernele chinez şi malaysian "mă dezamăgesc extrem", afirmă altă femeie. "Sunt îngrijorată. Foarte îngrijorată", subliniază ea.

Ministerul chinez de Externe continuă să exercite presiuni asupra autorităţilor de la Kuala Lumpur pentru ca acestea să ofere informaţii mai clare. Un purtător de cuvânt al ministerului, Qin Gang, a reclamat, într-un comunicat, "informaţii detaliate şi exacte" despre zbor.

Specialişti chinezi se pregătesc să plece către Malaysia, pentru a ajuta în cadrul anchetei, a adăugat el.

Pe reţele de socializare chineze, o serie de navigatori pe Internet vor să continue să spere. "O deturnare e mai bună decât o prăbuşire", asigură unul dintre ei, într-un mesaj postat pe Weibo, echivalentul chinez al Twitter. "Să sperăm că Malaysia nu va reveni mai târziu asupra acestor declaraţii", adaugă el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici