Rusia ameninţă cu dezvoltarea forţelor sale nucleare în lipsa unui acord privind scutul antirachetă

Rusia va fi obligată să îşi dezvolte forţele nucleare în cazul în care nu se va ajunge la un acord cu NATO privind amplasarea unui scut antirachetă în Europa, a declarat miercuri la Bruxelles ministrul rus al Apărării, Anatoli Serdiukov, citat de RIA Novosti în pagina electronică.

274 afișări
Imaginea articolului Rusia ameninţă cu dezvoltarea forţelor sale nucleare în lipsa unui acord privind scutul antirachetă

Rusia ameninţă cu dezvoltarea forţelor sale nucleare în lipsa unui acord privind scutul antirachetă (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Nu avem altă opţiune, dacă nu, vom fi obligaţi să relansăm cursa înarmării", a declarat ministrul la încheierea unei reuniuni a Consiliului Rusia-NATO la nivelul miniştrilor Apărării.

Totodată, a precizat Serdiukov, Rusia şi NATO nu reuşesc să definească arhitectura viitorului sistem de apărare antirachetă din Europa.

"Divergenţele sunt substanţiale. Este vorba în primul rând de garanţiile care exclud posibilitatea folosirii scutului european pentru interceptarea rachetelor intercontinentale ruseşti", a declarat el la Bruxelles, la încheierea unei reuniuni a Consiliului NATO-Rusia.

Potrivit ministrului, părţile "nu vor reuşi să definească aspectul şi arhitectura scutului antirachetă din Europa".

Rusia şi NATO au convenit să coopereze în privinţa amplasării unui sistem antirachetă în Europa în cadrul summitului de la Lisabona din 20 noiembrie 2010.

Ministrul adjunct al Apărării a deplâns recent absenţa progreselor în negocierile din acest domeniu şi a mărturisit că militarii ruşi se pregătesc să reacţioneze la amplasarea unor elemente ale scutului american antirachetă în apropiere de frontierele ruse.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat în mai anul trecut că dezvoltarea apărării antirachetă europene trebuie să se supună unor reguli precise şi că Rusia va fi obligată să întreprindă demersuri reciproce dacă nu vor putea crea niciun model de cooperare cu NATO în acest domeniu

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici