Rusia critică suplimentarea capacităţilor NATO, inclusiv în România, cerând evitarea unei "confruntări militare"

Ministerul rus de Externe critică planul NATO de a instala echipamente militare suplimentare în state est-europene, inclusiv în România, exprimând speranţa că raţiunea va prevala pentru a nu se ajunge la "o confruntare militară" cu "consecinţe grave".

3530 afișări
Imaginea articolului Rusia critică suplimentarea capacităţilor NATO, inclusiv în România, cerând evitarea unei "confruntări militare"

Rusia critică suplimentarea capacităţilor NATO, cerând evitarea unei "confruntări militare" (Imagine: Mediafax Foto/USAF)

Referitor la informaţiile privind suplimentarea capacităţilor militare în ţări est-europene precum România, Bulgaria, Letonia, Lituania, Estonia, Polonia şi Ungaria, "putem spune că ni se confirmă că Statele Unite şi aliaţii lor par să submineze principalele prevederi ale Tratatului fondator Rusia-NATO din anul 1997", precizează Ministerul rus de Externe.

"Washingtonul prezină o serie de argumente pentru justificarea suplimentării capacităţilor, evocând necesitatea sporirii încrederii între aliaţii europeni în faţa aşa-numitei «ameninţări ruse». În realitate, atât Statele Unite, cât şi ţările europene sunt conştiente că «ameninţarea rusă» nu este altceva decât un simplu mit", adaugă diplomaţia de la Moscova, denunţând o "campanie de propagandă" a NATO care are rolul de a justifica ingerinţe occidentale în Ucraina.

Criticând strategia SUA de suplimentare a capacităţilor militare în ţările de pe flancul estic al NATO, Ministerul rus de Externe exprimă speranţa că "raţiunea va prevala" şi că situaţia din Europa "nu va aluneca spre o confruntare militară cu consecinţe periculoase".

Oficiali americani au declarat că Pentagonul intenţionează să staţioneze armament greu şi 5.000 de militari în câteva state est-europene, în efortul de disuasiune a unei agresiuni ruse în Europa. Conform surselor citate, necesarul de echipament pentru 150 de militari va fi staţionat în fiecare dintre cele trei ţări baltice: Lituania, Letonia şi Estonia. Echipamente suficiente pentru o companie sau un posibil batalion - aproximativ 750 de militari - vor fi staţionate în Polonia, România, Bulgaria şi posibil Ungaria.

În replică, generalul Iuri Iakubov, un oficial din cadrul Ministerului rus al Apărării, a declarat că aceste măsuri reprezintă "cele mai agresive acţiuni ale Pentagonului şi ale NATO" de după sfârşitul Războiului Rece. "Rusia nu va avea altă opţiune, decât cea a suplimentării trupelor şi capacităţilor militare pe flancul vestic", a atras atenţia Iakubov, citat de Interfax.

Potrivit oficialului militar, Rusia ar urma să trimită tancuri, sisteme de artilerie şi unităţi aeriene în apropierea statelor est-europene membre NATO. De asemenea, va fi accelerat ritmul instalării rachetelor Iskander în enclava rusă Kaliningrad şi vor fi trimise trupe suplimentare în Belarus, potrivit Reuters.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, a evitat comentariile pe această temă. "Nu există declaraţii din partea Statelor Unite, astfel că deocamdată nu pot comenta. Vom comenta dacă va fi transmis un comunicat oficial din partea Washingtonului", a spus Peskov.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici