Şase candidaţi s-au înscris în cursa pentru preşedinţia Israelului

Şase candidaţi şi-au depus oficial candidatura pentru preşedinţia Israelului, a anunţat Parlamentul de la Ierusalim, care îl va desemna la 10 iunie pe succesorul şefului de stat în exerciţiu, Shimon Peres.

104 afișări
Imaginea articolului Şase candidaţi s-au înscris în cursa pentru preşedinţia Israelului

Shimon Peres (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

"Reuven Rivlin, Binyamin Ben Eliezer, Dalia Dorner, Meir Sheetrit, Dalia Itzik şi Daniel Shechtman au prezentat listele cu cele zece semnături necesare din partea deputaţilor în vederea scrutinului din 10 iunie", a anunţat Parlamentul israelian, într-un comunicat.

Preşedintele în exerciţiu, Shimon Peres, urmează să-şi încheie mandatul la sfârşitul lunii iulie, cu puţin timp înainte de a împlini 91 de ani.

În Israel, funcţia de preşedinte este în mare parte simbolică, iar puterea executivă revine premierului. Cu toate acestea, şeful statului desemnează, în urma alegerilor legislative, persoana responsabilă cu formarea coaliţiei de guvernare.

Favorit în sondaje este Reuven Rivlin, fost preşedinte al Knessetului şi membru al Likud, partidul de dreapta al premierului Benjamin Netanyahu, însă acesta nu şi-a anunţat susţinerea pentru Rivlin, neînţelegerile dintre cei doi politicieni fiind cunoscute în Israel.

Principalul candidat este deputatul laburist Binyamin Ben Eliezer, un veteran al stângii israeliene, care a insistat, într-un mesaj transmis la postul de radio, asupra "celor 60 de ani de activitate în slujba statului".

Deputatul centrist Meir Sheetrit, fost membru al Likud, care a emigrat din Maroc în Israel în copilărie, a declarat, la rândul său, că, dacă cineva i-ar fi spus în urmă cu 50 de ani că va deveni deputat, şef de cabinet în Guvern şi candidat la preşedinţia ţării, "nu ar fi crezut niciodată".

La rândul său, Dalia Itzik a fost preşedinte al Knessetului în 2006 şi a asigurat interimatul la preşedinţia Israelului când predecesorul lui Shimon Peres, Moshe Katsav, implicat într-un scandal de viol, a fost suspendat din funcţie.

"Este momentul ca, după 65 de ani şi nouă preşedinţi, să avem o femeie preşedinte", a afirmat deputatul laburist.

Doi dintre cei şase candidaţi nu provin din Parlamentul israelian: fostul judecător al Curţii Supreme, Dalia Dorner, şi laureatul Premiului Nobel pentru chimie în 2011, Daniel Shechtman.

Preşedintele Israelului va fi ales prin vot secret de deputaţi, la încheierea unei campanii electorale de două săptămâni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici