Scandalul de spionaj: O influentă comisie a Senatului american se opune spionării liderilor străini prieteni

Preşedinta puternicei Comisii pentru Informaţii din cadrul Senatului american a declarat luni că se opune cu înverşunare spionării liderilor aliaţi Statelor Unite şi va lansa "o reexaminare majoră" a operaţiunilor americane de spionaj.

192 afișări
Imaginea articolului Scandalul de spionaj: O influentă comisie a Senatului american se opune spionării liderilor străini prieteni

Scandalul de spionaj: O influentă comisie a Senatului american se opune spionării liderilor străini prieteni

"Mi se pare clar că anumite activităţi de supraveghere au fost efectuate timp de peste 10 ani fără ca această Comisie senatorială pentru Informaţii să fie informată în mod satisfăcător", a declarat democrata Dianne Feinstein. "Congresul are nevoie să ştie exact ce face comunitatea noastră de informaţii", a adăugat ea. "Din această cauză, Comisia va lansa o reexaminare a tuturor programelor de spionaj".

"În ceea ce priveşte colectarea de informaţii despre lideri ai aliaţilor Statelor Unite - printre care Franţa, Spania, Mexic şi Germania - pot spune fără echivoc că mă opun cu înverşunare".

"Atât timp căt Statele Unite nu se află angajate într-un conflict cu o ţară unde să fie nevoie urgentă de acest tip de supraveghere, nu cred că Statele Unite trebuie să culeagă date despre apelurile telefonice sau e-mailurile preşedinţilor sau premierilor prieteni", a continuat influenta senatoare democrată.

"Conform elementelor de care dispun, preşedintele Obama nu ştia nimic despre faptul că informaţii privind comunicaţiie cancelarului Angela Merkel erau culese din 2002. Este o mare problemă", a adăugat ea.

Scandalul provocat de o cascadă de dezvăluiri despre interceptări ale Agenţiei naţionale de securitate (NSA) în Europa a continuat luni în Spania, unde, potrivit cotidianului spaniol El Mundo, peste 60 de milioane de apeluri telefonibe au fost spionate într-o lună, însă şi în Germania, unde dezvăluirile cu privire la presupusa spionare a comunicaţiilor mobile ale cancelarului au creat un şoc.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici