Scrisoare deschisă a medicilor din Alep, către Obama: Ce ne doare cel mai tare este să alegem cine moare şi cine trăieşte

Puţinii medici rămaşi în oraşul sirian Alep i-au trimis preşedintelui Statelor Unite, Barack Obama, o scrisoare deschisă, prin care îi cer acestuia să intervină cu ajutoare, informează the Independent.

3032 afișări
Imaginea articolului Scrisoare deschisă a medicilor din Alep, către Obama: Ce ne doare cel mai tare este să alegem cine moare şi cine trăieşte

Scrisoare deschisă a medicilor din Alep, către Obama: Ce ne doare cel mai tare este să alegem cine moare şi cine trăieşte (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Cei 29 de medici care au decis să rămână în Alep pentru a-i ajuta pe cei răniţi în urma conflictelor dintre rebeli şi armată au trimis o scrisoare deschisă către Barack Obama prin care îi cer ajutorul, implorându-ul pe şeful de stat american să intervină în zonă pentru a crea un spaţiu sigur în care aceştia să-şi desfăşoare activitatea.

"Suntem 15 dintre medicii rămaşi să ajute cei 300.000 cetăţeni rămaşi în estul oraşului Alep. Trupele actualului regim au luptat şi au blocat întreaga parte din estul oraşului, iar soarta noastră va fi decisă de modul în care va evolua conflictul în această zonă", notează doctorii din Alep în scrisoarea deschisă.

"Timp de cinci ani ne-am pus viaţa în pericol în fiecare zi, însă acum vedem moartea peste tot. Vreme de cinci ani am fost martori la moartea a numeroşi pacienţi, prieteni şi colegi ce au sfârşit într-un mod cumplit. Cinci ani de zile lumea a privit din afară şi a remarcat cât de "complicată" este situaţia din Siria, fără a se oferi să ne ajute. Cererile recente de evacuare din partea regimului şi a Rusiei au sunat ca nişte ameninţări voalate - părăsiţi zona sau preferaţi anihilarea?", continuă medicii în scrisoarea transmisă preşedintelui Statelor Unite.

"Luna trecută au avut loc 42 de atacuri asupra unităţilor medicale din Siria, dintre care 15 la spitalele unde lucrăm. În acest ritm, serviciile medicale din Alep vor fi distruse într-o lună, lăsând 300.000 oameni în voia sorţii. Ce ne doare cel mai tare este să alegem cine trăieşte şi cine moare. Copii mici sunt aduşi uneori la urgenţe şi fie sunt atât de răniţi încât trebuie să-i tratăm în funcţie de şansele de supravieţuire, fie nu avem suficient echipament pentru a-i ajuta pe toţi."

Cu toate acestea, medicii nu vor să plece din zonă şi continuă să-şi pună viaţa în pericol pentru a le oferi ajutorul necesar celor aflaţi la nevoie.

"În ciuda tuturor acestor lucruri am ales să rămânem. Am depus un jurământ pentru a-i ajuta pe cei răniţi... Nu trebuie să vă mai spunem că bombardarea sistematică a spitatelor de către regimul din Siria şi aliatul său, Rusia, constituie crimă de război. Nu trebuie să vă spunem noi despre atrocităţile comise în Alep. 

Nu avem nevoie de lacrimi sau de simpatie şi nici măcar de rugăciuni. Avem nevoie de acţiuni; dovediţi că sunteţi prieteni de-ai sirienilor", concluzionează medicii în scrisoare deschisă.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici