Şefii diplomaţiilor din Germania, Franţa, Rusia şi Ucraina se întâlnesc miercuri la Berlin

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a anunţat marţi o nouă reuniune la Berllin, pentru miercuri seara, cu omologii săi francez, rus şi ucrainean, în care vor încerca să favorizeze o detensionare în conflictul din estul Ucrainei.

860 afișări
Imaginea articolului Şefii diplomaţiilor din Germania, Franţa, Rusia şi Ucraina se întâlnesc miercuri la Berlin

Frank-Walter Steinmeier (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această reuniune - cerută de Ucraina şi Rusia - "vizează să împiedice o nouă agravare a confruntării militare şi o nouă escaladare politică între Kiev şi Moscova", a declarat Steinmeier, citat într-un comunicat.

"Există o nouă situaţie periculoasă, cu noi lupte care fac ravagii, în aceste ultime zile, în estul Ucrainei", a subliniat el, evocând contacte intense între cei patru miniştri din "formatul Normandia" în vederea "căutării unor compromisuri politice".

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi omologul său ucrainean Pavlo Klimkin "mi-au cerut să organizez noi discuţii la Berlin", a precizat Steinmeier.

Confruntările, implicând în special artileria, continuau marţi în estul separatist al Ucrainei, iar schimbul de replici dure între Kiev şi Moscova s-a reluat, ruşii dezminţând trimiterea unor trupe suplimentare în Ucraina pentru a-i ajuta pe rebelii proruşi.

Miniştrii de Externe german, francez, rus şi ucrainean s-au întâlnit deja, pe 12 ianuarie, la Berlin, cu scopul de a încerca să organizeze un summit între preşedinţii rus Vladimir Putin şi ucrainean Petro Poroşenko, sub egida preşedintelui francez François Hollande şi cancelarului german Angela Merkel.

Însă ei nu au reuşit să ajungă la un acord, iar acest summit - avut în vedere, o perioadă, pentru data de 15 ianuarie, la Astana, în Kazahstan - a fost amânat sine die.

Kievul şi separatiştii proruşi se acuză reciproc de intensificarea violenţelor, observată de aproximativ zece zile în estul Ucrainei, care a culminat în acest weekend cu nişte confruntări armate extrem de dure pe aeroportul din Doneţk şi trimiterea unor tancuri ucrainene pentru a respinge o ofensivă rebelă.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici