Şefii FBI şi MI5 avertizează că ascensiunea Chinei ameninţă SUA, Marea Britanie şi aliaţii din Europa

  • Şefii MI5 şi FBI au avertizat asupra ameninţării tot mai mari pe termen lung pe care o reprezintă China pentru interesele britanice şi americane, într-o declaraţie comună.
  • Directorul general al MI5, Ken McCallum, a declarat că serviciul a crescut atenţia împotriva activităţilor chinezeşti îngrijorătoare, adăugând că a desfăşurat de şapte ori mai multe investigaţii decât în 2018.
  • Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat că guvernul chinez "reprezintă cea mai mare ameninţare pe termen lung" la adresa securităţii economice şi naţionale, pentru Marea Britanie, SUA şi aliaţii din Europa şi din alte părţi.
5263 afișări
Imaginea articolului Şefii FBI şi MI5 avertizează că ascensiunea Chinei ameninţă SUA, Marea Britanie şi aliaţii din Europa

Sursa foto: Twitter FBI

Wray a avertizat că guvernul chinez "reprezintă o ameninţare şi mai serioasă la adresa întreprinderilor occidentale decât îşi dau seama chiar şi mulţi oameni de afaceri sofisticaţi" şi că este "hotărât să vă fure tehnologia".

Programul de hacking al guvernului chinez este "mai mare decât cel al tuturor celorlalte ţări majore la un loc", potrivit lui Wray.

Pe parcursul anului trecut, Marea Britanie a împărtăşit informaţii cu 37 de ţări pentru a le ajuta să se apere împotriva spionajului cibernetic, a declarat McCallum, adăugând că în luna mai au dejucat o ameninţare sofisticată care viza companii aerospaţiale critice, scrie Reuters.

Vorbind despre Taiwan, pe care China îl consideră o provincie, Wray a spus că China ar putea încerca să îl preia cu forţa şi, dacă acest lucru s-ar întâmpla, "ar reprezenta una dintre cele mai îngrozitoare perturbări ale afacerilor pe care lumea le-a văzut vreodată".

"Presupunerea occidentală larg răspândită că prosperitatea în creştere în China şi conectivitatea tot mai mare cu Occidentul ar duce automat la o mai mare libertate politică s-a dovedit, din păcate, a fi pur şi simplu greşită", a declarat McCallum.

"Acuzaţiile aduse Chinei de către oficialii serviciilor de informaţii din SUA şi Marea Britanie sunt complet nefondate, iar aşa-zisele cazuri enumerate de aceştia sunt pură vânătoare de umbre", a declarat un purtător de cuvânt al ambasadei Chinei în Marea Britanie, ca răspuns la o întrebare referitoare la comentariile făcute de McCallum şi Wray.

Purtătorul de cuvânt a precizat că China a îndemnat ambele ţări să "aibă o înţelegere clară a tendinţei vremii, să renunţe la mentalitatea Războiului Rece, care s-a depăşit de mult, să înceteze să răspândească "ameninţarea Chinei" şi să nu mai creeze confruntări şi conflicte".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici