Senatul SUA a adoptat un proiect de lege istoric împotriva discriminării pe baza orientării sexuale

Senatul american a adoptat joi un proiect de lege istoric, care interzice firmelor să angajeze sau să concedieze o persoană pe baza identităţii sau orientării sexuale, însă textul urmează să fie supus şi aprobării Camerei Reprezentanţilor.

118 afișări
Imaginea articolului Senatul SUA a adoptat un proiect de lege istoric împotriva discriminării pe baza orientării sexuale

Senatul SUA a adoptat un proiect de lege istoric împotriva discriminării pe baza orientării sexuale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La un decendiu de la prima încercare nereuşită de adoptare a unui asemenea text, "Employment Non-Discrimination Act" (ENDA) a fost adoptat cu 64 de voturi la 32 în Camera superioară majoritar democrată, bucurându-se de o susţinere puternică din partea ambelor partide.

"Senatul s-a exprimat clar în favoarea încetării discriminării la locul de muncă", a declarat senatorul democrat Jeff Merkley, un apărător al textului. "Sper ca şi Camera să procedeze la fel", a adăugat el.

Administraţia democrată a preşedintelui Barack Obama a reacţionat imediat după vot, exprimându-şi satisfacţia faţă de adoptarea acestui text, care vizează să "pună capăt nedreptăţii care-i afectează pe concetăţenii noştri americani cărora le este refuzat un loc de muncă sau care sunt concediaţi doar pentru că sunt gay, lesbiene, bisexuali sau transsexuali" (LGBT).

Casa Albă îndeamnă, în acest comunicat, Camera Reprezentanţilor, majoritar republicană, să "supună la vot acest text şi să îl trimită Biroului (preşedintelui Obama) pentru a deveni lege" cât mai rapid.

În timp ce apărătorii ENDA prezintă acest proiect ca pe una dintre legislaţiile în domeniul drepturilor civice cele mai importante din ultimii ani, opozanţii conservatori îl percep ca pe un "pumnal" înfipt în inima libertăţii religioase.

Opoziţia republicanilor s-a diminuat considerabil începând de săptămâna trecută, după ce textul a fost supus unei serii de amendamente vizând protejarea grupurilor religioase.

Însă această legislaţie riscă să fie blocată în Camera Reprezentanţilor, al cărei preşedinte, John Boehner, a apreciat că poate dăuna firmelor.

Chiar dacă majoritatea americanilor consideră că o asemenea discriminare pe baza identităţii sau orientării sexuale este ilegală, aproximativ 20 de state americane - în care munesc aproape 76 de milioane de americani - aplică această discriminare angajaţilor gay, lesbiene, bisexuali sau transsexuali.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici