Siria construieşte în secret un complex nuclear. Ce este proiectul "Zamzam"

Regimul de la Damasc construieşte în secret un complex subteran care ar putea fi destinat fabricării de arme nucleare, scrie săptămânalul german Der Spiegel în ediţia de sâmbătă.

24474 afișări
Imaginea articolului Siria construieşte în secret un complex nuclear. Ce este proiectul "Zamzam"

Siria construieşte în secret un complex nuclear. Ce este proiectul "Zamzam" (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Complexul este construit într-o zonă montană din vestul ţării, la doi kilometri de graniţa cu Liban, anunţă publicaţia germană, care citează "documente exclusive", imagini din satelit şi conversaţii interceptate de serviciile de informaţii.

Complexul are acces la apă şi electricitate, precizează Der Spiegel.

Numele de cod al complexului este "Zamzam" şi ar putea fi utilizat la îmbogăţirea uraniului, potrivit unor "experţi occidentali", citaţi de publicaţia germană.

Regimul sirian a transferat către noul complex 8.000 de tije de combustibil, continuă Der Spiegel.

Conform publicaţiei, experţi nord-coreeni şi iranieni sunt implicaţi în proiectul "Zamzam". Puternica miliţie şiită libaneză Hezbollah, care susţine regimul sirian, asigură securitatea complexului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici