Statele Unite confirmă informaţiile despre negocierile de pace dintre Israel şi Siria

Departamentul de Stat american a confirmat că, înainte de izbucnirea revoltelor din Siria, Statele Unite au încercat să relanseze negocierile între Israel şi regimul Bashar Al-Assad.

351 afișări
Imaginea articolului Statele Unite confirmă informaţiile despre negocierile de pace dintre Israel şi Siria

Statele Unite confirmă informaţiile despre negocierile de pace dintre Israel şi Siria (Imagine: Arhiva MediafaxFoto)

Potrivit site-ului israelian Ynetnews, informaţia a fost confirmată de Victoria Nuland, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american.

Ziarul Yedioth Ahronoth a relatat vineri că revoltele din Siria, izbucnite la începutul anului 2011, au întrerupt negocieri intense cu Israelul în cursul cărora premierul Benjamin Netanyahu acceptase, în principiu, cedarea Platoului Golan în schimbul unui acord bilateral de pace.

"După cum ştiţi, scopul nostru a fost mereu pacea totală între Israel şi vecinii săi. Înainte de izbucnirea revoltelor din Siria, au existat eforturi de stimulare a discuţiilor între Israel şi oficialii sirieni; (...) Este evident că, în contextul actualelor evenimente din Siria, astfel de activităţi nu mai pot continua", a explicat Nuland.

Conform Yedioth Ahronoth, în primăvara anului 2010, Netanyahu şi ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, lansaseră negocieri secrete cu regimul Bashar Al-Assad prin intermediul mediatorului american Frederick Hoff, fost comandant în corpul Forţelor Navale americane. La începutul acestei săptămâni, Frederick Hoff a demisionat din funcţia de emisar special american pentru Orientul Mijlociu. Potrivit ziarului israelian, documente scrise de Hoff sugerează că negocierile porneau de la premisa că Benjamin Netanyahu dorea revenirea Israelului la frontierele din 4 iunie 1967, cedând astfel Siriei Înălţimile Golan.

Israelul a ocupat Platoul Golan în cursul războiului din 1967. Conform unor surse americane, Guvernul israelian ar fi acceptat cedarea Platoului Golan în schimbul unui acord de pace permanent cu Siria.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici