Studiu: Temerile britanice privind valul de imigranţi bulgari sunt exagerate

Temerile britanice privind presupusul val de imigranţi bulgari sunt exagerate, fapt atestat de numeroasele studii de profil, afirmă Ivan Krastev, preşedintele Centrului pentru Strategii Liberale (CLS), cu sediul la Sofia, informează ziarul The Guardian, în ediţia electronică.

127 afișări
Imaginea articolului Studiu: Temerile britanice privind valul de imigranţi bulgari sunt exagerate

Studiu: Temerile britanice privind valul de imigranţi bulgari sunt exagerate (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Un studiu privind migraţia bulgară a forţei de muncă efectuat în 2012 de Institutul bulgar pentru o Societate Deschisă arată că temerile premierului David Cameron sunt exagerate. Bulgaria este o ţară mică şi nu este într-o situaţie atat de disperată cum ar crede unii. Aşa cum îşi dau seama o serie de analişti britanici, cel mai mare val al emigraţiei din Bulgaria a avut loc în anii 1990, cu mult înainte ca ţara să adere la UE.

După aderarea la UE în 2007, migraţia forţei de muncă practic s-a diminuat. Este adevărat că Bulgaria este cel mai sărac stat membru UE, că politica noastră este mizerabilă şi că sistemul judiciar este nefuncţional, dar este adevărat şi că ţara a fost afectată mai puţin de actuala criză financiară decât majoritatea vecinilor", explică Krastev.

"Din punctul de vedere al indicatorilor macro-economici, Marea Britanie este cea care ar trebui să invidieze Bulgaria, nu invers", subliniază expertul.

Sofia a catalogat drept "exagerate" şi "inacceptabile" speculaţiile britanice privind valul de imigranţi. "Orice speculaţii privind un posibil val de imigranţi bulgari par să fie exagerate din raţiuni politice interne, ceea ce este inacceptabil", a reacţionat Konstantin Dimitrov, ambasadorul bulgar la Londra. Dimitrov a subliniat că cetăţenii bulgari care doresc să lucreze în Marea Britanie deja fac acest lucru fără a avea probleme. "Nimeni nu trebuie să se aştepte că anularea restricţiilor pe piaţa muncii va conduce la creşterea dramatică a numărului de imigranţi bulgari", a spus ambasadorul.

Un aflux de imigranţi din România şi Bulgaria va crea "probleme" cu locuinţele, a avertizat ministrul britanic pentru Comunităţi şi Administraţie Locală, Eric Pickles.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici