SUA continuă planificarea unui exerciţiu militar prevăzut în Ucraina, în iulie

Două exerciţii militare anuale prevăzute de către US Army în iulie - unul în Rusia, celălalt în vestul Ucrainei - sunt afectate diferit de criza din Ucraina, "Atlas Vision" fiind anulat, iar "Rapid Trident" menţinut ca susţinere a Kievului în confruntarea cu Moscova.

338 afișări
Imaginea articolului SUA continuă planificarea unui exerciţiu militar prevăzut în Ucraina, în iulie

SUA continuă planificarea unui exerciţiu militar prevăzut în Ucraina, în iulie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pentagonul a anunţat la 3 martie că toate exerciţiile, întâlnirile bilaterale, vizitele în porturi şi conferinţele de planificare cu Rusia sunt anulate, relatează Stars and Stripes.

Comandamentul american în Europa (USAEUR) se afla în stadiul de planificare în privinţa Atlas Vision 2014, care urma să se desfăşoare în iulie la Celiabinsk, în nordul Rusiei, şi să se concentreze asupra unor operaţiuni comune de menţinerea păcii, a declarat un purtător de cuvânt, locotenent-colonelul David Westover din cadrul forţelor aeriene. Din cauza crizei din Ucraina, "toate planificările pentru acest exerciţiu au fost suspendate", a spus el.

Însă planificarea continuă pentru Rapid Trident 2014, un exerciţiu amplu multinaţional condus de către USAREUR şi planificat în iulie. Acesta se va desfăşura la Liov, lângă frontiera cu Polonia, şi are ca obiectiv "promovarea stabilităţii şi securităţii regionale, consolidarea capacităţii de parteneriat şi a încrederii şi o ameliorare a interoperabilităţii între USAREUR, forţele terestre din Ucraina şi alte state (membre NATO şi partenere), potrivit site-ul USAEUR.

În afară de trupe americane din Europa, la Rapid Trident 2014 vor participa unităţi din Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Canada, Georgia, Germania, Marea Britanie, Polonia, Republica Moldova, România şi Ucraina, a precizat Westover. În cadrul exerciţiului, un batalion comun americano-ucrainean va efectua o operaţiune de menţinere a păcii, a adăugat el. "Planificarea exerciţiului va continua până la noi ordine", a mai spus purtătorul de cuvânt

Exerciţiul de anul trecut, la care au participat aproximativ 1.300 de militari, a durat două săptămâni şi s-a concentrat asupra unor "operaţiuni de infanterie aeropurtată", potrivit unui raport postat pe site-ul Rapid Trident.

Între timp, criza din Ucraina dă puţine semne cu privire la o soluţionare rapidă. Trupe ruse ocupă Peninsula ucraineană separatistă Crimeea, iar un referendum privind secesiunea şi o eventuală alipire la Rusia este prevăzut duminică.

Cancelarul german Angela Merkel, considerată un actor-cheie în negocierile cu preşedintele rus Vladimir Putin, a declarat miercuri că "integritatea teritorială a Ucrainei nu poate fi pusă în discuţie". Tot miercuri, preşedintele american Barack Obama a promis că Washingtonul va "rămâne de partea Ucrainei", în cursul unei vizite la Casa Albă a premierului interimar ucrainean Arseni Iaţeniuk.

Westover a declarat că în cazul în care relaţiile dintre Occident şi Rusia se normalizează, Atlas Vision poate sau nu să fie replanificat. "Evident, fără o planificare anterioară, efectuarea unui exerciţiu de această natură devine dificilă şi ne afectează abilitatea de a participa", a spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici