SUA şi Coreea de Sud au început negocieri asupra pactului nuclear

Coreea de Sud şi Statele Unite au început luni negocieri asupra modificării pactului lor nuclear civil, Seulul dorind să obţină dreptul de a produce propriul combustibil nuclear.

153 afișări
Imaginea articolului SUA şi Coreea de Sud au început negocieri asupra pactului nuclear

SUA şi Coreea de Sud au început negocieri asupra pactului nuclear (Imagine: Shutterstock)

Acordul aflat în vigoare, semnat în 1974, expiră în 2014, însă a fost prelungit cu doi ani, în aprilie, în absenţa unui progres în privinţa cererii Seulului de a recupera bare de combustibil.

Coreea de Sud vrea să obţină anularea interdicţiei de a produce combustibil nuclear destinat alimentării centralelor sale nucleare. Washingtonul refuză, de teama proliferării nucleare în regiune.

Retratarea nucleară creează stocuri de plutoniu ce poate să fie utilizat la fabricarea de arme nucleare.

Washingtonul "este hotărât să găsească soluţii tehnice şi economice care să consolideze relaţia" dintre Coreea de Sud şi Statele Unite, a declarat Thomas Countryman, un adjunct al secretarului american însărcinat cu Securitatea Internaţională şi Neproliferarea, citat de agenţia sud-coreeană Yonhap.

La rândul său, negociatorul sud-coreean Park Ro-byug apreciază că rolul de "pivot" pentru pacea şi stabilitatea regiunii Asia jucat de relaţia dintre cele două ţări autorizează Washingtonul să lase un pic de la el în această problemă.

Coreea de Sud a propus tratarea pirolitică, o tehnică ce provoacă mai puţine temeri referitoare la proliferare, deoarece plutoniul rămâne amestecat cu materiale de fisiune mai puţin periculoase.

Seulul vrea să poată să producă singur combustibil pentru cele 23 de reactoare nucleare, care furnizează o treime din electricitatea utilizată de ţară.

Pe de altă parte, Coreea de Nord îşi continuă programul nuclear. Ea a procedat în februarie la al treilea test nuclear.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici