SUA vor propune un "plan de acţiune" în vederea reluării negocierilor israeliano-palestiniene

Statele Unite vor propune un plan de acţiune în vederea unei reluări a negocierilor de pace între israelieni şi palestinieni "în următoarele două luni", a declarat duminică un oficial palestinian de rang înalt.

154 afișări
Imaginea articolului SUA vor propune un "plan de acţiune" în vederea reluării negocierilor israeliano-palestiniene

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto-AFP)

Administraţia americană i-a anunţat pe palestinieni că, "în următoarele două luni, va prezenta un plan de acţiune celor două părţi asupra următoarelor etape politice", a declarat oficialul sub protecţia anonimatului.

Secretarul de Stat John Kerry, care l-a însoţit pe preşedintele american Barack Obama în Israel, Cisiordania şi Iordania, a rămas sâmbătă la Amman pentru a se întâlni cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas şi, după aceea, la Ierusalim, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

"Kerry a lansat intervenţia administraţiei americane. Efortul american în vederea găsirii unei soluţii a început", a precizat acest oficial palestinian. Însă el "nu a dorit să impună celor două părţi idei noi, pentru moment, şi nu are, încă, un plan specific".

Potrivit acestui oficial, "este prea devreme pentru a se vorbi despre întâlniri bilaterale sau trilaterale".

"Noi considerăm că vizita efectuată de Obama şi Kerry a normalizat relaţiile americano-palestiniene", a continuat aceeaşi sursă, referindu-se la nemulţumirea americană faţă obţinerea statutului de stat de către Palestina la ONU, considerată contraproductivă de către Washington.

În cadrul unei vizite la Bagdad, duminică, Kerry nu a spus nimic despre acest "plan de acţiune", dar a apreciat că turneul regional "extrem de reuşit" al lui Obama a "pregătit scena pentru ca protagoniştii să poată, eventual, să sperăm, găsi o cale a negocierilor" de pace.

Secretarul de Stat a insistat, cu o zi înainte, pe lângă Netanyahu şi Abbas, asupra "necesităţii" de a face pace, potrivit unui oficial de la Departamentul de Stat.

Abbas a repetat joi în faţa lui Obama că el cere o încetare a colonizării israeliene în Cisiordania şi Ierusalimul de Est în vederea reluării negocierilor de pace suspendate în seprembrie 2010.

În cadrul primului său turneu în regiune, săptămâna trecută, Obama i-a îndemnat pe israelieni şi palestinieni să opteze pentru pace, fără să traseze calea către o soluţie cu două state.

Însă, deşi a criticat colonizarea evreiască, el a apreciat că este necesar ca această problemă să fie soluţionată în cadrul negocierilor de pace.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici