Sud-africanii aleg un nou Parlament, într-o atmosferă socială tensionată

Sud-africanii participă miercuri la alegeri legislative, în care marele favorit este Congresul Naţional African (ANC), aflat la putere de la victoria istorică a lui Nelson Mandela, în 1994, deşi autoritatea partidului este contestată de revolte aproape zilnice în cartierele sărace.

78 afișări
Imaginea articolului Sud-africanii aleg un nou Parlament, într-o atmosferă socială tensionată

Sud-africanii aleg un nou Parlament, într-o atmosferă socială tensionată (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Cele 22.263 de secţii de de votare au fost deschise la ora locală 07.00 (08.00, ora României) şi urmează să fie închise la ora 21.00 GMT (23.00, ora României). Câteva incidente minore au fost semnalate de presa locală, printre care absenţa urnelor sau prezenţa unor susţinători purtând tricouri ale partidului aflat la putere.

Peste 25,3 milioane de alegători urmează să-i desemneze pe cei 400 de deputaţi, care îl vor alege şe şeful statului la 21 mai. În vârstă de 72 de ani, preşedintele Jacob Zuma are şanse să obţină un al doilea mandat de cinci ani la conducerea ţării.

Campania electorală a fost marcată de numeroase incidente în cartierele sărace, unde au avut loc numeroase manifestaţii, care s-au transformat de regulă în revolte.

Manifestanţii au protestat în special faţă de absenţa utilităţilor publice - printre care distribuţia de apă şi electricitate - sau faţă de corupţia reprezentanţilor locali şi au cerut locuri de muncă.

Sondajele anticipează o scădere a ANC, cotat cu puţin peste 60 la sută, faţă de cele 65,9 la sută din voturi obţinute la alegerile din 2009. În schimb, opoziţia liberală Alianţa Democratică (DA) este creditată cu puţin peste 20 la sută în intenţiile de vot.

Pentru numeroşi sud-africani de culoare - 80 la sută din populaţie - ANC rămâne însă partidul care i-a eliberat de apartheid. În cei 20 de ani de putere, mişcarea şi-a stabilit însă o bază clientelistă solidă.

Partidul aflat la putere a recuperat în campania electorală imaginea celebrului său militant Nelson Mandela, decedat în decembrie anul trecut. "Să-i urmăm paşii", îndeamnă afişele electorale. "În memoria lui Madiba, votaţi ANC", i-au îndemnat, la rândul lor, aliaţii comunişti, pe alegătorii din Africa de Sud.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici