SUMMITUL de la Bruxelles. NATO se alătură coaliţiei antiteroriste şi insistă cu bugetele militare/ Disensiunile SUA-Germania rămân

NATO a introdus planuri de majorare a bugetelor militare, idee criticată de Berlin, şi participarea la coaliţia internaţională antiteroristă, un gest "simbolic", potrivit unor oficiali din Germania şi Franţa, iar preşedintele SUA, Donald Trump, nu a confirmat angajamentul securităţii colective.

751 afișări
Imaginea articolului SUMMITUL de la Bruxelles. NATO se alătură coaliţiei antiteroriste şi insistă cu bugetele militare/ Disensiunile SUA-Germania rămân

NATO se alătură coaliţiei antiteroriste şi insistă cu bugetele militare/ Disensiunile SUA-Germania rămân (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Disensiuni privind suplimentarea bugetelor pentru apărare

În declaraţiile făcute la summitul de la Bruxelles, Donald Trump a reluat ideea aducerii bugetelor militare la nivelul de 2% din PIB, preşedintele american afirmând că "23 dintre cele 28 de state membre NATO încă nu plătesc cât ar trebui pentru apărare".

Surse diplomatice de la Berlin au transmis că Germania va suplimenta bugetul pentru apărare, dar nu pe termen scurt, iar ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a catalogat, într-un interviu acordat DPA, drept "absurd" obiectivul stabilit de Donald Trump.

În comunicatul difuzat după summitul de la Bruxelles, Alianţa Nord-Atlantică a transmis: "Liderii NATO au fost convenit să facă eforturi suplimentare pentru a asigura o asumare mai corectă a sarcinilor pentru apărare. S-a decis elaborarea unor planuri anuale la nivel naţional, prin care aliaţii vor explica modul în care intenţionează să atingă angajamentele de investiţii făcute împreună în anul 2014".

Donald Trump a cerut cu insistenţă Germaniei să suplimenteze bugetul militar, însă, în februarie, cancelarul Angela Merkel a replicat că Statele Unite au putere datorită Alianţei Nord-Atlantice.

"Eu cred că puterea Statelor Unite creşte şi datorită Alianţei Nord-Atlantice. Alianţa Nord-Atlantică este importantă şi pentru Statele Unite", a afirmat Angela Merkel. Referindu-se la insistenţele în sensul suplimentării bugetului pentru apărare până la nivelul de 2% din PIB, Angela Merkel amintea în februarie că Berlinul a sporit treptat cheltuielile pentru apărare, precizând că ţinta de 2% din PIB va fi atinsă în 2024.

În schimb, Germania, Franţa şi alte naţiuni europene au demarat planuri pentru crearea unor structuri comune de apărare la nivelul Uniunii Europene, situaţie percepută ca fiind o încercare de a rivaliza cu NATO.

Donald Trump pare să evite angajamentul apărării colective în cadrul NATO

Deşi a cerut suplimentarea bugetelor militare, Donald Trump a evitat să asume angajamentul clar de respectare a Articolului 5 al Tratatului NATO, privind apărarea colectivă. Pe fondul semnelor de întrebare, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a transmis ulterior că Donald Trump menţine "deplin angajamentul" în favoarea Articolului 5, calificând drept "prostuţe" solicitările de a oferi asigurări explicite în acest sens.

Combaterea terorismului

Donald Trump a insistat ca Alianţa Nord-Atlantică să se implice mai mult în combaterea terorismului.

La summitul de joi, Alianţa Nord-Atlantică a adoptat un plan de acţiune pentru intensificarea acţiunilor de combatere a terorismului.

"NATO va deveni membru cu drepturi depline al coaliţiei globale, în care cele 28 de state participă deja", a transmis secretarul general, Jens Stoltenberg.

Alianţa Nord-Atlantică va intensifica susţinerea acordată coaliţiei antiteroriste, avioane NATO de tip AWACS urmând să contribuie la îmbunătăţirea siguranţei aeriene. "Am decis şi înfiinţarea unei structuri antiteroriste în cadrul Diviziei de informaţii. Acest lucru va optimiza schimbul de informaţii între aliaţi, inclusiv în privinţa ameninţărilor reprezentate de militanţii islamişti", a explicat Stoltenberg.

Însă Franţa şi Germania au semnalat că este vorba de un gest pur simbolic.

"Alianţa Nord-Atlantică, în calitatea de instituţie, se va alătura coaliţiei antiteroriste. Problema se pune dacă acesta este doar un gest simbolic adresat Statelor Unite. Iar Franţa şi Germania cred că este un simplu gest simbolic", a declarat un diplomat UE pentru agenţia Reuters.

Sigmar Gabriel, ministrul german de Externe, a amintit că "cele 28 de state membre NATO sunt parte ale coaliţiei care efectuează operaţiuni împotriva reţelei teroriste Stat Islamic.

"De aceea, ar fi puţin ilogic ca NATO ca instituţie să nu fie parte a coaliţiei. Însă operaţiunile combatante nu intră în atribuţiile NATO. NATO este o alianţă defensivă", a subliniat Sigmar Gabriel, citat de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici