Summit istoric | Kim Jong-Un şi Moon Jae-In convin asupra denuclearizării "complete" a Peninsulei Coreea / Cele două Corei vor să semneze un tratat de pace: "Nu va mai fi război şi astfel o nouă eră a început" / Reacţia lui Trump

Liderii de la Seul şi Phenian au căzut de acord să conlucreze pentru a realiza denuclearizarea "completă" a Peninsulei Coreea, potrivit unei declaraţii comune emise în urma summitului inter-coreean, informează site-ul agenţiei Yonhap.

3032 afișări
Imaginea articolului Summit istoric | Kim Jong-Un şi Moon Jae-In convin asupra denuclearizării "complete" a Peninsulei Coreea / Cele două Corei vor să semneze un tratat de pace: "Nu va mai fi război şi astfel o nouă eră a început" / Reacţia lui Trump

Summitul inter-coreean | Seulul şi Phenianul convin asupra denuclearizării "complete" a Peninsulei Coreea

"Coreea de Sud şi de Nord şi-au afirmat obiectivul comun de a realiza o Peninsulă Coreea fără arme nucelare prin denuclearizare completă", se arată în declaraţia comună semnată de liderii celor două Corei.

Cei doi lideri au fost de acord că acţiunile recente ale Phenianului privind renunţarea la testele atomice sunt "foarte semnificative" şi "importante" pentru eforturile de denuclearizare.

Anterior, Statele Unite şi Coreea de Sud au cerut regimului de la Phenian să renunţe în totalitate la armamentul nuclear, într-o manieră verificabilă şi ireversibilă. Recent, Coreea de Nord a sugerat măsuri "etapizate şi sincronizate" pentru denuclearizare.

Săptămână trecută, Phenianul a anunţat că suspendă testele atomice şi cu rachete balistice intercontinentale, precizând că va desfiinţa singurul poligon de teste nucelare de Coreea de Nord, aflat la Punggye-ri, în zona septentrional a ţării.

Pe de altă parte, dovezi strânse din surse diferite de două echipe de oameni de ştiinţă chinezi indică faptul că poligonul subteran Punggye-ri s-a prăbuşit în urma ultimului test nuclear efectuat anul trecut de Coreea de Nord.

Este de aşteptat ca denuclearizarea Coreei de Nord va fi şi subiectul principal al întrevederii pe care preşedintele american Donald Trump ar urma să o aibă cu liderul autoritarist din Coreea de Nord, în mai sau în iunie.

Kim Jong-Un s-a reîntors în Coreea de Nord, marcând sfârşitul summitului inter-coreean

Liderul suprem de la Phenian, Kim Jong-Un, s-a reîntors în Coreea de Nord, marcând sfârşitul unui summit istoric, în urma căruia liderii celor două Corei au fost de acord să coopereze pentru a realiza denuclearizarea "completă" a regiunii.

Cele două Corei intenţionează să semneze un tratat de pace până la finalul anului - declaraţie comună

Seulul şi Phenianul vor depune eforturi comune pentru demararea unor discuţii cu SUA şi China cu scopul negocierii unui tratat de pace care să pună capăt în mod formal războiului din Coreea, ce s-a încheiat printr-un armistiţiu, potrivit unei declaraţii comune emise după summitul inter-coreean.

"Nu va mai fi război în Peninsula Coreea şi astfel o nouă eră a început", se afirmă în declaraţia comună, semnată de preşedintele sud-coreean Moon Jae-In şi liderul nord-coreean Kim Jong-Un, informează presa internaţională.

Cele două Corei speră ca un tratat de pace să fie semnat până la finalul acestui an.

Războiul coreean, din perioada 1950-1953, s-a încheiat printr-un armistiţiu, semnat de SUA, reprezentând ONU, Coreea de Nord şi China. Coreea de Sud nu a fost o semnatară a armistiţiului.

Preşedintele sud-coreean urmează să întreprindă o vizită la Phenian în toamna acestui an

Moon Jae-In, preşedintele Coreei de Sud, urmează să întreprindă în toamna acestui an o vizită la Phenian, pentru un al doilea summit cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un, potrivit unei declaraţii comune emise în urma summitului inter-coreean, informează site-ul agenţiei Yonhap.

Mai mult, Moon şi Kim au convenit să se întâlnească în mod regulat şi să discute prin intermediul unei legături telefonice directe.

În luna mai urmează să aibă loc discuţii între oficiali militari din cele două Corei cu scopul reducerii tensiunilor bilaterale şi evitarea producerii unor incidente militare.

În urma summitului s-a decis şi deschiderea unui birou permanent de legătură în oraşul nord-coreean Kaesong şi reluarea reuniunilor temporare între familiile despărţite în urma divizării Peninsulei Coreea.

Donald Trump salută "întrevederea istorică" dintre liderii Coreei de Nord şi Sud

Preşedintele american Donald Trump a salutat "întrevederea istorică" dintre liderii Coreei de Nord şi Sud, adăugând că poporul american ar trebui să fie "foarte mândru" de ceea ce se întâmplă acum în Coreea, potrivit unor mesaje postate de Twitter de şeful de la Casa Albă.

"Războiul din Coreea se va termina! Statele Unite şi grozavii săi oameni ar trebui să fie foarte mândre de ceea ce se petrece acum în Coreea!", transmite Trump într-un mesaj pe Twitter.

"După un an furios cu lansări de rachete şi teste nucleare, are loc o întâlnire istorică între Coreea de Nord şi Coreea de Sud. Lucrurile bune se întâmplă, dar numai timpul le va lămuri pe toate!", a adăugat preşedintele SUA.

Liderul regimului de la Phenian şi preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, s-au întâlnit vineri în zona demilitarizată de la frontiera dintre cele două Corei.

MAE chinez: Beijingul salută "curajul" liderilor celor două Corei

China salută decizia liderilor de la Phenian şi Seul de a participa la summit, afirmând că strângerea de mână a celor doi lideri peste linia de demarcaţie ce divizează Peninsula Coreea reprezintă un "moment istoric", a anunţat, vineri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Beijing.

"Aplaudăm pasul istoric al liderilor coreeni şi apreciem deciziile politice şi curajul lor", a declarat Hua Chunying, reprezentanta MAE chinez, potrivit postului SBS News.

Hua a mai adăugat că Beijingul se aşteaptă ca acest summit să devină o oportunitate pentru "o nouă călătorie de stabilitate şi pace de lungă durată în Peninsula" Coreea.

Şi oficiali din alte state ale lumii au comentat pe tema summitului celor două Corei, inclusiv premierul australian Malcom Turnbull, care a salutat în mod precaut discuţiile.

"Am mai avut începuturi false în Peninsula Coreea", a declarat premierul australian.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici