Taiwanul a început exerciţii militare cu muniţie reală. Ministrul taiwanez de Externe: China se pregăteşte pentru invazia insulei

Ministrul de externe din Taiwan a declarat marţi că Beijingul urmăreşte să controleze Mările Chinei de Est şi de Sud prin strâmtoarea Taiwan, descriind o ambiţie mai mare de a răsturna status quo-ul din Asia-Pacific şi de a împiedica naţiunile să ajute insula autonomă.

11598 afișări
Imaginea articolului Taiwanul a început exerciţii militare cu muniţie reală. Ministrul taiwanez de Externe: China se pregăteşte pentru invazia insulei

Sursa foto: AP

Ministrul de externe Joseph Wu a vorbit la o conferinţă de presă în Taipei, în timp ce Taiwanul a început exerciţii militare cu muniţie reală pentru a testa pregătirea de luptă ca răspuns la exerciţiile chinezeşti în curs de desfăşurare, care au inclus lansarea de rachete în apele din largul insulei cu 23 de milioane de locuitori, conform AP.

China susţine că exerciţiile sale au fost provocate de vizita pe insulă, săptămâna trecută, a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, dar Wu a declarat că Administraţia Xi Jinping a folosit vizita acesteia ca pretext. De asemenea, China a interzis unele importuri de alimente din Taiwan după vizită şi a întrerupt dialogul cu SUA pe mai multe teme, inclusiv schimbările climatice.

El a declarat că Beijingul urmăreşte să răstoarne status quo-ul şi să anexeze Taiwanul, republica insulară autonomă pe care o revendică ca teritoriu propriu.

Exerciţiile sunt o repetiţie pentru o invazie a insulei prin care încearcă să împiedice alte ţări să vină în ajutorul insulei, a declarat Wu.

Exerciţiile arată, de asemenea, "ambiţia geostrategică a Chinei dincolo de Taiwan", a spus Wu.

"China nu are dreptul să intervină sau să modifice" procesul democratic al poporului taiwanez sau interacţiunea cu alte naţiuni, a spus el.

Taiwanul şi China continentală sunt jurisdicţii separate, "niciuna dintre ele nefiind subordonată celeilalte", a declarat Wu.

Începând de joi, China a trimis nave şi avioane militare peste linia mediană din strâmtoarea Taiwan şi a lansat rachete în apele din jurul insulei. Ignorând apelurile de a calma tensiunile, Beijingul a prelungit exerciţiile care echivalează cu o blocadă, fără a anunţa când se vor încheia.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici