Talibanii cred că revoltele de la Londra şi criza din SUA sunt provocate de războiul din Afganistan

Criza datoriilor din Statele Unite, dar şi recentele violenţe din Marea Britanie au fost provocate de războiul costisitor din Afganistan, apreciază liderii talibanilor afgani, într-un comunicat publicat pe site-ul Internet al mişcării insurgenţilor.

198 afișări
Imaginea articolului Talibanii cred că revoltele de la Londra şi criza din SUA sunt provocate de războiul din Afganistan

Talibanii cred că revoltele de la Londra şi criza din SUA sunt provocate de războiul din Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cauzele fundamentale şi principale ale crizelor financiare, ale sărăciei şi revoltelor cu care se confruntă acum Statele Unite şi Marea Britanie sunt politicile şi proiectele războinice şi imperialiste ale acestor ţări", precizează comunicatul insurgenţilor.

Cele două ţări "cheltuie impozitele popoarelor lor într-un război nejustificat şi au întors spatele problemelor cetăţenilor lor", adaugă textul semnat Emiratul Islamic al Afganistanului, după denumirea statului afgan în timpul conducerii talibanilor (1996 - 2001).

Statele Unite şi Marea Britanie, cu 100.000, respectiv 9.000 de militari, sunt principalii contributori la Forţa NATO din Afganistan, formată în total din 130.000 de militari.

Congresul american a aprobat, la începutul lunii august, creşterea plafonului datoriei americane, care depăşeşte 14.000 de miliarde de dolari, evitând in extremis intrarea în incapacitate de plată. Agenţia Standard and Poor's a redus totuşi ratingul pentru datoria publică americană, determinând scăderi importante pe pieţele financiare mondiale.

Statele Unite alocă aproximativ 10 miliarde de dolari lunar pentru conflictul din Afganistan, declanşat cu zece ani în urmă.

La rândul său, Marea Britanie s-a confruntat, la începutul lunii august, cu violenţe de stradă de o amploare fără precedent.

Talibanii consideră că "singurul mod în care poporul american poate ieşi din furtună şi din criza financiară este (...) să pună capăt războiului din Afganistan şi să-şi retragă trupele cât mai repede" şi le recomandă cetăţenilor occidentali "să-şi pună în cauză" liderii.

Liderii talibanilor au avertizat că actuala criză financiară riscă să ducă Statele Unite "în neantul distrugerii, aşa cum s-a întâmplat şi cu Uniunea Sovietică".

Retragerea umilitoare din Afganistan a trupelor sovietice, după zece ani de război sângeros, a fost unul dintre factorii care au contribuit la destrămarea URSS.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici