Timmermans: UE a descoperit nereguli în exercitarea statului de drept în Polonia

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat miercuri că UE a descoperit nereguli în exercitarea statului de drept din partea guvernului polonez şi ia în calcul posibilitatea de a impune sancţiuni în acest sens, relatează Associated Press.

372 afișări
Imaginea articolului Timmermans: UE a descoperit nereguli în exercitarea statului de drept în Polonia

Timmermans: UE a descoperit nereguli în exercitarea statului de drept în Polonia (Imagine Hepta / Mediafax Foto)

Potrivit lui Timmermans, Comisia Europeană a adoptat o notă diplomatică oficială prin care critică guvernul conservator al Poloniei pentru deciziiile legate de limitarea activităţii Curţii Constituţionale din ţară.

Decizia de miercuri presupune că liderii UE au considerat nesatisfăcătoare negocierile purtate luni la rând cu Varşovia, ceea ce declanşează cea de-a treia etapă a procedurii de investigare din partea UE în privinţa respectării statului de drept în Polonia, cea a impunerii de sancţiuni.

Anunţul vine după ce Frans Timmermans a efectuat o vizită în urmă cu o săptămână în Varşovia pentru a discuta cu premierul polonez, Beata Szydlo, pe marginea disensiunilor dintre UE şi Polonia privitoare la exercitarea statului de drept.

În urmă cu două săptămâni, Comisia Europeană l-a delegat pe Timmermans să transmită o notă diplomatică formală Varşoviei până luni (30 mai), cu condiţia ca Polonia să facă progrese substanţiale în tratarea problematicilor indicate de UE asupra încălcării drepturilor democratice. O astfel de notă aduce cu sine şi sancţiuni impuse Poloniei de către UE.

După ce a câştigat alegerile din octombie, partidul actualului preşedinte al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, a preluat puterea şi a introdus modificări în Curtea Constituţională a ţării, modificări care subminează independenţa judecătorilor şi aduc atingere standardelor democratice ale Uniunii Europene, avertizează criticii.

În acest sens, Comisia Europeană a lansat în ianuarie o procedură de verificare în cazul Poloniei a eventualelor încălcări în exercitarea statului de drept.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici