Ucraina face apel la comunitatea de hackeri pentru a se apăra împotriva Rusiei

Guvernul Ucrainei solicită voluntari din mediul hackerilor pentru a ajuta la protejarea infrastructurii critice şi pentru a efectua misiuni de spionaj cibernetic împotriva trupelor ruseşti, potrivit a două persoane implicate în proiect, citate de Reuters.

2567 afișări
Imaginea articolului Ucraina face apel la comunitatea de hackeri pentru a se apăra împotriva Rusiei

În timp ce forţele ruseşti atacau oraşe din Ucraina, solicitările pentru voluntari au început să apară pe forumurile hackerilor joi dimineaţă, în timp ce mulţi locuitori fugeau din capitala Kiev.

"Comunitatea cibernetică ucraineană! Este timpul să vă implicaţi în apărarea cibernetică a ţării noastre", scria în postare, cerând hackerilor şi experţilor în securitate cibernetică să trimită o cerere prin Google docs, enumerând specialităţile lor, cum ar fi dezvoltarea de malware, şi referinţele profesionale.

Yegor Aushev, cofondator al unei companii de securitate cibernetică din Kiev, a declarat pentru Reuters că a scris postarea la cererea unui înalt oficial al Ministerului Apărării, care l-a contactat joi. Firma lui Aushev, Cyber Unit Technologies, este cunoscută pentru colaborarea cu guvernul ucrainean în ceea ce priveşte apărarea infrastructurii critice.

O altă persoană direct implicată în acest efort a confirmat că solicitarea a venit de la Ministerul Apărării joi dimineaţă.

Reprezentanţii Ministerului ucrainean al Apărării nu au răspuns la o solicitare de comentarii. Un ataşat al apărării de la ambasada Ucrainei la Washington a declarat că "nu poate confirma sau infirma informaţiile de pe canalele Telegram", referindu-se la platforma de mesagerie mobilă, şi a refuzat să facă alte comentarii.

Aushev a declarat că voluntarii vor fi împărţiţi în unităţi cibernetice defensive şi ofensive. Unitatea defensivă ar fi folosită pentru a apăra infrastructura, cum ar fi centralele electrice şi sistemele de apă. Într-un atac cibernetic din 2015, atribuit pe scară largă hackerilor statului rus, 225.000 de ucraineni au rămas fără electricitate.

Unitatea ofensivă de voluntari pe care Aushev a declarat că o organizează ar ajuta armata ucraineană să desfăşoare operaţiuni de spionaj digital împotriva forţelor ruseşti invadatoare.

"Avem o armată în interiorul ţării noastre", a declarat Aushev. "Trebuie să ştim ce fac".

Miercuri, un software distructiv recent descoperit a fost identificat drept circulând în Ucraina, lovind sute de computere, potrivit cercetătorilor de la firma de securitate cibernetică ESET. Suspiciunile au căzut asupra Rusiei, care a fost acuzată în mod repetat de atcuri cibernetice împotriva Ucrainei şi a altor ţări. Printre victime se numără agenţii guvernamentale şi o instituţie financiară, a relatat anterior Reuters.

Rusia a negat acuzaţiile.

Efortul de a construi o forţă militară cibernetică vine târziu în joc, a recunoscut Aushev.

Un oficial ucrainean din domeniul securităţii a declarat la începutul acestei luni că ţara nu are o forţă militară cibernetică dedicată, a relatat Washington Post.

Contactat joi seara târziu în Ucraina, Aushev a declarat că a primit deja sute de candidaţi şi că va începe verificarea pentru a se asigura că niciunul dintre ei nu este agent rus.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici