LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 766. Aproape 1.800 de instituţii culturale au suferit pagube în teritoriile eliberate ale Ucrainei / Mediazona confirmă identităţile a peste 49.200 de soldaţi ruşi ucişi în Ucraina / Ucraina riscă să se retragă fără ajutorul SUA, spune Zelenski

  • Ministru: Aproape 1.800 de instituţii culturale au suferit pagube în teritoriile eliberate ale Ucrainei.
  • Mediazona confirmă identităţile a peste 49.200 de soldaţi ruşi ucişi în Ucraina.
  • Presa rusă: FSB susţine că a dejucat un "atac terorist într-un loc aglomerat" în Rusia.
  • Forţele ucrainene vor trebui să cedeze mai multe teritorii Rusiei dacă ajutorul militar american nu va sosi în curând, a avertizat preşedintele Volodimir Zelenski, într-un apel către Congres pentru a aproba un pachet de ajutor de mai multe miliarde de dolari.
4105 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 766. Aproape 1.800 de instituţii culturale au suferit pagube în teritoriile eliberate ale Ucrainei / Mediazona confirmă identităţile a peste 49.200 de soldaţi ruşi ucişi în Ucraina / Ucraina riscă să se retragă fără ajutorul SUA, spune Zelenski

Războiul din Ucraina, ziua 766. Aproape 1.800 de instituţii culturale au suferit pagube în teritoriile eliberate ale Ucrainei / Mediazona confirmă identităţile a peste 49.200 de soldaţi ruşi ucişi în Ucraina / Ucraina riscă să se retragă fără ajutorul SUA, spune Zelenski

UPDATE 1 mort, 3 răniţi şi infrastructură afectată de loviturile ruseşti din oblasturile Harkov, Kherson, Poltava

O persoană a fost ucisă şi trei au fost rănite în ultimele 24 de ore în urma unor atacuri ruseşti în oblasturile Kherson şi Harkov, au anunţat autorităţile ucrainene la 30 martie.

UPDATE Zelenski zguduie Biroul Prezidenţial cu mai multe demisii

La 30 martie, preşedintele Volodimir Zelenski a demis încă doi membri ai Biroului prezidenţial şi patru consilieri, în cadrul unei remanieri continue a cercului său de apropiaţi.

În decretele publicate online, prim-adjunctul lui Zelenski, Serhiy Shefir, şi comisarul pentru drepturile soldaţilor, Alyona Verbytska, au fost demişi din funcţiile lor. Nu au fost prezentate motive.

Pe lângă demiterile lui Shefir şi Verbytska, alte patru persoane au fost demise - Natalia Pushkaryova din funcţiile de comisar al preşedintelui pentru voluntari şi trei consilieri care nu fac parte din personal: deputatul Mykhailo Radutsky, fostul şef adjunct al Biroului prezidenţial Serhiy Trofimov şi economistul Oleh Ustenko.

Preşedintele a declarat în februarie că este necesară o resetare a conducerii Ucrainei şi că aceasta ar putea implica mai multe schimbări de personal, dincolo de cel militar.

La 29 martie, Zelenski i-a demis pe Andrii Smirnov şi Oleksii Dniprov din funcţiile de şefi adjuncţi ai Biroului prezidenţial.

Aceştia au fost înlocuiţi de ministrul adjunct al justiţiei, Iryna Mudra, şi de Olena Kovalska, care lucra la Departamentul principal de comunicare strategică al Direcţiei de politică informaţională din cadrul Biroului prezidenţial şi care a condus cabinetul şefului Biroului prezidenţial, Andriy Yermak.

Schimbările au fost anunţate pe fondul unei remanieri mai ample de personal, care a inclus şi înlocuirea secretarului Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, Oleksiy Danilov, cu şeful Serviciului de Informaţii Externe, Oleksandr Lytvynenko, la 26 martie.

La rândul său, Danilov a fost numit ambasador al Ucrainei în Republica Moldova, înlocuindu-l pe Markо Şevcenko.

UPDATE Zelenski a numit un fost înalt oficial de securitate ambasador în Republica Moldova

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 441.520 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie 2022

Acest număr include 730 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.

UPDATE Forţele Aeriene: Ucraina a doborât 9 drone peste noapte

Unităţile ucrainene de apărare aeriană au distrus 9 din cele 12 drone de tip Shahed pe care Rusia le-a lansat în cursul nopţii, a anunţat Forţele Aeriene la 30 martie.

UPDATE Ministru: Aproape 1.800 de instituţii culturale au suferit pagube în teritoriile eliberate ale Ucrainei

Un număr total de 1.795 de instituţii culturale au suferit pagube din partea forţelor ruseşti în părţi ale ţării care au fost eliberate de forţele ucrainene, a anunţat pe 29 martie ministrul interimar al culturii din această ţară, Rostyslav Karandieiev.

UPDATE Mediazona confirmă identităţile a peste 49.200 de soldaţi ruşi ucişi în Ucraina

Prin intermediul unei cercetări din surse deschise, Mediazona, un organ de presă independent din Rusia, împreună cu BBC Rusia, a confirmat numele a 49.281 de soldaţi ruşi care au fost ucişi de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.

UPDATE Rusia atacă 9 comunităţi din regiunea Sumy

Forţele ruse au atacat nouă zone de frontieră şi localităţi din regiunea Sumy pe 29 martie, trăgând de 25 de ori şi provocând cel puţin 92 de explozii, a anunţat Administraţia militară din regiunea Sumy.

UPDATE WP: Zelenski apără strategia Ucrainei de a viza rafinăriile de petrol ruseşti, subliniind autoapărarea

Într-un interviu cu Washington Post publicat pe 29 martie, preşedintele Volodimir Zelenski şi-a exprimat dezacordul cu răspunsul Statelor Unite la atacurile Ucrainei asupra rafinăriilor de petrol ruseşti, subliniind că Ucraina are dreptul de a-şi folosi propriile arme pentru autoapărare.

UPDATE Zelenski publică o declaraţie de 317.000 de dolari pentru veniturile familiei în 2023

Preşedintele Volodimir Zelenski a făcut publică declaraţia sa de avere, venituri, cheltuieli şi obligaţii financiare pentru anul 2023, în calitate de persoană care îndeplineşte funcţii în cadrul autorităţilor guvernamentale de stat sau locale, a anunţat Biroul prezidenţial la 29 martie.

UPDATE Presa rusă: FSB susţine că a dejucat un "atac terorist într-un loc aglomerat" în Rusia

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) susţine că a împiedicat "un atac terorist într-un loc aglomerat" în Stavropol Krai, în sudul Rusiei, a scris pe 29 martie agenţia de presă de stat rusă TASS.

UPDATE Belgia promite 107 milioane de dolari Ucrainei pentru întreţinerea avioanelor F-16

Consiliul de miniştri belgian a aprobat cel de-al 25-lea pachet de asistenţă pentru Ucraina, inclusiv 100 de milioane de euro (107 milioane de dolari) pentru întreţinerea avioanelor F-16 prin intermediul "coaliţiei internaţionale a avioanelor de luptă", a anunţat la 29 martie ministrul belgian al apărării, Ludivine Dedonder.

UPDATE Ucraina îl pune pe negociatorul-şef al Transnistriei pe lista persoanelor căutate

Ministerul de Interne l-a inclus pe Vitaly Ignatiev, negociatorul-şef al regiunii moldoveneşti Transnistria, ocupată de Rusia, pe lista persoanelor căutate în Ucraina. Publicaţia corespunzătoare a apărut în baza de date a Ministerului de Interne care îl urmăreşte din 29 martie, scrie The Kyiv Independent.

Ştirea iniţială

Zelenski a avertizat că lipsa ajutorului ar putea pune în pericol marile oraşe ale Ucrainei.

„Dacă nu există sprijin din partea SUA, înseamnă că nu avem apărare aeriană, nu avem rachete Patriot, nu avem bruiaje pentru războiul electronic, nu avem gloanţe de artilerie de 155 de milimetri”, a declarat el pentru The Washington Post. „Înseamnă că ne vom întoarce, ne vom retrage, pas cu pas”.

El a spus că Kievul va fi forţat să prioritizeze resursele, iar reducerea ar putea avea consecinţe.

„Dacă ai nevoie de 8.000 de cartuşe pe zi pentru a apăra linia frontului, dar ai doar, de exemplu, 2.000 de cartuşe, trebuie să faci mai puţin”, a explicat el, spunând că soluţia ar putea implica scurtarea liniei frontului. „Dacă se rupe, ruşii ar putea merge în marile oraşe”.

O parte din estul Ucrainei se află sub control militar rusesc de când Moscova şi-a lansat invazia în urmă cu mai bine de doi ani.

Administraţia preşedintelui Joe Biden se străduieşte să impună un pachet de ajutor internaţional de 95 de miliarde de dolari - care include 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina - prin Camera Reprezentanţilor la mai bine de o lună de când a fost adoptat în Senat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici