Un deputat german din partidul Angelei Merkel sugerează Italiei să renunţe la zona euro

Un deputat german din cadrul partidului conservator CDU (Uniunea Creştin-Democrată), condus de Angela Merkel, a declarat pentru site-ul cotidianului Handelsblatt că Italia ar trebui să părăsească zona euro, dacă nu se va ajunge la formarea unei majorităţi stabile proeuropene.

151 afișări
Imaginea articolului Un deputat german din partidul Angelei Merkel sugerează Italiei să renunţe la zona euro

Un deputat german din partidul Angelei Merkel sugerează Italiei să renunţe la zona euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă o ţară nu reuşeşte să convingă majoritatea populaţiei sale de respectarea angajamentelor pe care singură şi le-a asumat pentru ca moneda unică să funcţioneze, nu i se poate cere din exterior să voteze din nou, ci ar trebui să i se permită să revină la moneda naţională", a declarat Klaus-Peter Willsch, un cunoscut deputat eurosceptic CDU ce face parte dintr-un grup minoritar în cadrul partidului.

"Dacă vrem să revenim la o coexistenţă paşnică şi respectuoasă în Europa şi să luăm în serios dreptul popoarelor la autodeterminare, trebuie să ieşim din ideologia «euro-europeană»", a argumentat el.

Grupul eurosceptic din cadrul partidului liberal FDP, aliatul lui Merkel la guvernare, a pledat, de asemenea, în favoarea ieşirii Italiei din zona euro.

"Dacă euro vrea să supravieţuiască, trebuie să devină o monedă care respiră. Membrii, care nu reuşesc sau nu pot fi performanţi din punct de vedere economic, trebuie să poată ieşi din acest club monetar", a apreciat Frank Schäffler, liderul grupului liberal eurosceptic.

Alegerile legislative din Italia de duminică şi luni au dus la o situaţie politică foarte complicată. Niciun partid nu are moajoritate clară şi formarea unei coaliţii guvernamentale pare nesigură.

În Europa, votul a fost perceput ca o respingere a politicilor de austeritate promovate, în special, de Germania.

Joi, după o reuniune la Berlin cu preşedintele italian Giorgio Napolitano, într-un comunicat, cancelarul german "şi-a exprimat încrederea în privinţa responsabilităţii forţelor politice din Italia".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici