Un oficial ONU susţine că separaţia puterilor în stat este "ameninţată" în Polonia

Diego Garcia-Sayan, raportorul special al ONU pentru Independenţa judecătorilor şi avocaţilor, a declarat că separaţia puterilor în stat şi independenţa justiţiei sunt "ameninţate" în Polonia, în urma reformei sistemului de justiţie pe care a iniţiat-o Guvernul de la Varşovia.

447 afișări
Imaginea articolului Un oficial ONU susţine că separaţia puterilor în stat este "ameninţată" în Polonia

Un oficial ONU susţine că separaţia puterilor în stat este "ameninţată" în Polonia

"Să fie foarte clar: reforma făcută de Guvern, prezentată ca un remediu, pare să fie mai gravă decât maladia care afectează sistemul juridic polonez", a declarat oficialul ONU după o vizită de cinci zile în Polonia, potrivit postului France 24.

"Astăzi, independenţa sistemului de justiţie şi alte standarde democratice cruciale, precum separaţia puterilor, sunt ameninţare în Polonia", a completat Diego Garcia-Sayan.

Încă de la preluarea puterii, în octombrie 2015, formaţiunea de guvernământ Partidul Dreptate si Justitie (PiS) a iniţiat o serie de reforme ce au vizat toate palierele sistemului de justiţie din Polonia, aceste schimbări fiind criticate atât societatea civilă din ţară, cât şi de Comisia Europeană.

Oficialul ONU a mai afirmat că măsurile par să fie "parte dintr-o politică ce are ca efect, dacă nu ca obiectiv, să submineze serios" sistemul juridic.

Witold Waszzczykowski, ministrul polonez de Externe, a replicat că afirmaţiile lui Garcia-Sayan sunt doar "păreri personale".

Garcia-Sayan urmează sa-şi prezinte anul viitor raportul la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, instituţie care însă nu are puterea de a sancţiona în vreun fel Polonia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici