Universităţile afgane se redeschid. Doar şase femei au fost văzute mergând la cursuri

  • Guvernul condus de talibani va redeschide curând toate universităţile din întreaga ţară, atât pentru studenţi, cât şi pentru studente.
  • Totuşi, cursurile vor fi separate, în funcţie de gen.
356 afișări
Imaginea articolului Universităţile afgane se redeschid. Doar şase femei au fost văzute mergând la cursuri

Unele universităţi publice s-au deschis miercuri în Afganistan pentru prima dată de când talibanii au preluat puterea în august, prezenţa femeilor fiind radical redusă faţă de perioada când statul se afla sub conducerea lui Ashraf Ghani.

Majoritatea liceelor pentru fete şi toate universităţile publice au fost închise când grupul islamist de linie dură a revenit la putere, stârnind temeri că femeile vor avea din nou „interzis la educaţie”, aşa cum s-a întâmplat în timpul primei guvernări a talibanilor, din 1996-2001.

„Este un moment de bucurie pentru noi că au început cursurile”, a spus Zarlashta Haqmal, care studiază dreptul şi ştiinţe politice la Universitatea Nangarhar.

„Dar suntem încă îngrijoraţi că talibanii ne-ar putea opri”, a declarat ea pentru AFP, citat de France24.

Un corespondent AFP a putut observa doar şase femei, toate purtând burqa, intrând miercuri dimineaţă la Universitatea Laghman. Poarta era păzită de câţiva luptători talibani, fiind montată inclusiv o mitralieră ce se sprijinea pe un trepied.

Un angajat al universităţii a spus că orele vor fi separate, femeile având parte de cursuri doar dimineaţa, iar bărbaţii începând de după-amiază.

Talibanii au declarat că nu au nicio obiecţie cu privire la educaţia pentru femei, dar susţin că orele trebuie să fie segregate în funcţie de gen, iar programa să se bazeze pe principiile islamice.

Redeschiderea unor universităţi vine la o săptămână după ce o delegaţie talibană a purtat discuţii cu oficiali occidentali din Norvegia, unde au fost presaţi să reflecteze asupra drepturilor femeilor. Nicio ţară nu a recunoscut încă noul regim taliban, care a promis o versiune mai blândă a regulilor în comparaţie cu prima lor perioadă când au fost la putere.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici