Vladimir Putin consideră că "alegerea poporului belarus trebuie respectată"

Premierul rus, Vladimir Putin, a apreciat, miercuri, că "alegerea poporului belarus trebuie respectată", după scrutinul în urma căruia preşedintele Aleksandr Lukaşenko a obţinut un al patrulea mandat la conducerea Belarusului.

27 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin consideră că "alegerea poporului belarus trebuie respectată"

Vladimir Putin consideră că "alegerea poporului belarus trebuie respectată" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu am urmărit aceste alegeri, însă, ţinând cont de numărul celor care au votat, trebuie respectată alegerea poporului belarus", a declarat Putin, citat de agenţiile de presă ruse.

El a refuzat însă să comenteze protestele organizate după scrutin, dispersate violent de poliţie. "Nu sunt dispus să apreciez evenimentele care au urmat scrutinului; trebuie analizate în detaliu", a spus Putin.

Mai mult de 600 de persoane au fost arestate şi condamnate la pedepse administrative de până la 15 zile de închisoare, pentru participarea la manifestaţia neautorizată organizată, în data de 19 decembrie, în semn de protest faţă de realegerea lui Lukaşenko. Cinci dintre cei nouă candidaţi ai opoziţiei la alegerile prezidenţiale se află încă în închisoare.

Kremlinul l-a felicitat pe Lukaşenko abia sâmbătă, la şase zile după alegeri.

Lukaşenko, aflat la putere de 16 ani, a fost reales cu aproape 80 la sută din voturi, în primul tur de scrutin al alegerilor, iar rata de participare la vot a fost, conform cifrelor oficiale, de peste 90 la sută.

Uniunea Europeană şi Statele Unite au denunţat "recurgerea excesivă la forţă" şi au ameninţat că vor reevalua relaţiile cu Belarusul. Rusia a evitat să se alăture criticilor, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, afirmând doar că alegerile din Belarus reprezintă "o afacere internă" a acestei ţări.

Relaţiile dintre Moscova şi Minsk, afectate de conflicte recente legate de preţul gazelor şi petrolului rusesc, s-au degradat semnificativ în ultimele luni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici