Washingtonul a început să se pregătească pentru prăbuşirea Guvernului sirian: În disperarea sa, al-Assad ar putea utiliza arme chimice

Oficiali din cadrul administraţiei Obama lucrează de miercuri la planuri pentru eventualitatea prăbuşirii Guvernului sirian, concentrându-se în special asupra armelor chimice pe care Siria se presupune că le posedă şi le-ar putea utiliza.

900 afișări
Imaginea articolului Washingtonul a început să se pregătească pentru prăbuşirea Guvernului sirian: În disperarea sa, al-Assad ar putea utiliza arme chimice

Washingtonul a început să se pregătească pentru prăbuşirea Guvernului sirian: În disperarea sa, al-Assad ar putea utiliza arme chimice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Există suspiciunea că preşedintele sirian Bashar al-Assad ar putea să utilizeze armele chimice împotriva forţelor opoziţiei şi civililor, subliniază New York Times în ediţia electronică. În acest context, oficiali din cadrul Pentagonului au discutat cu oficiali israelieni din domeniul apărării dacă ar fi oportun ca Israelul să intervină pentru a distruge depozite siriene de armament, au declarat doi oficiali din cadrul administraţiei. Washingtonul nu promovează un asemenea atac, au subliniat ei, din cauza riscului de a-i oferi lui al-Assad oportunitatea să ralieze o susţinere împotriva ingerinţei Israelului.

Potrivit publicaţiei americane, în culise, planurile administraţiei au ajuns deja la etapa a ceea ce este de făcut după aşteptata prăbuşire a Guvernului al-Assad şi cum ar putea să arate o asemenea prăbuşire. În disperarea sa, al-Assad ar putea utiliza arme chimice pentru a opri revolta, posibilitate care produce o "îngrijorare uriaşă", au declarat oficialii citaţi.

Însă orice beneficiu al unui raid israelian asupra depozitelor de armament este necesar să fie pus în balanţă cu posibilitatea ca Guvernul al-Assad să exploateze un asemenea raid în favoarea sa, a avertizat Martin S. Indyk, fost ambasador american în Israel şi director al Foreign Policy Program din cadrul Brookings Institution. În opinia sa şi a altor experţi, Al-Assad ar putea să recurgă la arme chimice "în ultimă instanţă".

De asemenea, este necesar ca administraţia Obama să acorde atenţie posibilităţii ca arsenalul controlat de al-Assad, inclusiv armele chimice, să ajungă la terorişti, inclusiv Al-Qaida, un risc care se află în centrul preocupărilor Guvernului american, potrivit lui Robert Malley de la International Crisis Group. "Guvernul (sirian) se poate prăbuşi. Dar cum va arăta această prăbuşire? Se poate prăbuşi la Damasc, dar nu şi altundeva; se poate nărui în alte zone, dar nu şi în cele alawite - există numeroase scenarii", a declarat Malley, citat de ziar.

Totodată, în afară de a încerca să oprească Guvernul al-Assad să utilizeze arme neconvenţionale, este necesar ca Statele Unite să se asigure că minoritatea alawită, din rândul căreia provine preşedintele şi căruia îi este loială, să nu fie masacrată în absenţa protectorului ei, mai scrie New Tork Times. Publicaţia adaugă că Barack Obama este criticat în Congres de către republicani care susţin o intervenţie militară americană în Siria şi de către rivalul său în alegerile prezidenţiale de la 6 noiembrie, Mitt Romney, care a declarat că el ar înarma opoziţia siriană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici