Zelenski ar urma să meargă în acest weekend în Japonia la summitul Grupului G7

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va participa în acest weekend la summitul G7 din Japonia, anunţă presa internaţională.

276 afișări
Imaginea articolului Zelenski ar urma să meargă în acest weekend în Japonia la summitul Grupului G7

Zelenski este aşteptat să participe la discuţiile de la Hiroshima duminică, au precizat patru persoane familiare cu pregătirile pentru Financial Times.

Prezenţa sa neaşteptată are ca scop consolidarea sprijinului occidental pentru Ucraina în războiul împotriva Rusiei şi asigurarea sprijinului din partea participanţilor din afara G7, precum India şi Brazilia, care nu s-au alăturat demersurilor occidentale de a pedepsi Moscova.

Oficialii au avertizat că vizita sa ar putea fi totuşi anulată din motive de securitate. Prezenţa sa ar putea complica eforturile premierului Japoniei, Fumio Kishida, de a se asigura că summitul, care are loc în Asia pentru prima dată în ultimii şapte ani, nu se va concentra doar pe războiul din Ucraina.

Kishida doreşte ca reuniunea să se concentreze pe problemele de securitate din regiunea Indo-Pacific şi pe extinderea către ţările în curs de dezvoltare, precum şi pe războiul din Ucraina. De asemenea, Statele Unite doresc să se concentreze în mod special pe regiunea Indo-Pacific şi să se asigure că ţările pot demonstra cât mai multă unitate în ceea ce priveşte abordarea lor faţă de China.

În martie, Kishida a efectuat prima sa vizită la Kiev pentru a-l invita în mod oficial pe Zelenski să participe la summitul de la Hiroshima, marcând o vizită extrem de rară a unui lider japonez într-o zonă de război. De la invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina, Kishida a avertizat în repetate rânduri că "Ucraina de astăzi poate fi Asia de Est de mâine".

Zelenski vrea să obţină un sprijin militar sporit din partea aliaţilor occidentali, inclusiv furnizarea de avioane de luptă F-16 fabricate în SUA, care necesită acordul Washingtonului.

De asemenea, Zelenski ar urma să discute despre eforturile de promovare a planului său de pace în 10 puncte pentru a pune capăt războiului, care prevede o retragere completă a Rusiei şi restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei. O propunere a Chinei nu se referă la acestea ca fiind condiţii prealabile pentru începerea discuţiilor de pace.

Zelenski nu a mai vizitat Asia de la începutul războiului. Preşedintele ucrainean a efectuat săptămâna aceasta vizite neanunţate anterior în Marea Britanie, Franţa, Italia şi Germania.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici