VIDEO. „Gândurile lui Cristoiu”: Anticipatele sunt vitale pentru interesul naţional. Nu mai putem sta încă un an cu guvern minoritar / Pentru PSD şi ţară ar fi o nenorocire ca ei să revină la guvernare / Partidul care dispare la următoarele alegeri

Moderatorul Monica Mihai a discutat cu analistul politic Ion Cristoiu despre subiecte precum bilanţul noului Guvern Orban, reforma din PSD şi alegerile anticipate.

8252 afișări

Topul politicienilor săptămânii:

5. Eugen Tomac - Care încearcă să ne convingă că PMP nu partidipă la guvernare, deşi are oameni în guvern.  Acesta este un partid fără niciun viitor. la următoarele alegeri dispare.

4. Klaus Iohannis - Care încalcă în mod repetat Constituţia. Este preşedinte, premier-monarh şi preşedinte de partid la PNL.

3. Victor Ponta - A înviat. E loc de un partid de stânga, dar el trebuie făcut de cineva.

2. Marcel Ciolacu - Nu înţeleg ce vrea de la acest partid. Eu sunt aproape sigur că altul va fi preşedintele acestui partid după Congres.

1.  Monica Anisie - Care a reuşit să se compromită total nefăcând nimic. 

Editorialul săptămânii:Toţi nedecoraţii preşedintelui”, de Bogdan Iacob

Redăm principalele idei din emisiune:

Cristoiu, despre alegerile pentru primăria Capitalei: Firea va fi în perioada următoare ţinta tuturor diversiunilor. PSD este obligat, chiar dacă nu o suportă, să o susţină. Dacă nu face asta, pentru partid s-a terminat, deoarece Capitala este vitală. Dincolo, la USR, Barna nu îl vrea în veci pe Nicuşor Dan. Ar însemna că Dan, dacă iese câştigător, devine foarte puternic, mai puternic decât el. PLUS vrea candidatul lui. Fiecare partid vrea candidat unic, dar să fie al lui. PNL nu va admite să susţină candidatul altui partid, deoarece Bucureştiul este o sursă uriaşă de parale.  

Despre vizita preşedintelui la Londra: Pe vremea lui Ceauşescu era o misiune a presei de a arăta importanţa internaţională a lui Ceauşescu. Presa plătită prezintă vizita lui Iohannis ca pe o mare realizare. Regina nu a vorbit doar cu Carmen Iohannis, ci cu toate doamnele invitate. Domnul Klaus Iohannis a fost invitat la un dejun cu toţi cei care au atins 2% din PIB pentru apărare. Dar dejunul ăsta pe care Trump a dat 100 de dolari pe noi ne-a costat 4 miliarde de dolari. Am plătit rachetele Patriot în avans, de aia avem şi probleme de deficit. 

Cristoiu, despre anticipate: PSD nu vrea anticipate şi de aceea îl ajută pe Orban. Ele sunt, însă, vitale pentru interesul naţional. Nu mai putem sta încă un an cu guvern minoritar. Acesta nu va putea face nimic, deoarece este paralizat. Pentru PSD şi ţară ar fi o nenorocire ca partidul să revină la guvernare. Ei trebuie să mai stea câţiva ani în opoziţie pentru a se reface şi curăţa de oportunişti. 

Despre relaţia dintre Iohannis şi Orban: Interesul lui Iohannis este ca Guvernul Orban să cadă. El vrea să se afle că s-a bătut palma între Orban şi Ciolacu ca să nu se depună moţiune. Aşa se explică de ce preşedintele a zis azi public că asumarea răspunderii pe buget e constituţională, deşi nu e, iar Orban a zis că nu va face aşa şi că va încerca să rezolve problema până la sfârşitul lunii decembrie. Un al doilea semnal este că presa mituită nu e pro-guvern, ci pro-Iohannis. Apoi cred că se vor activa cei de la #rezist.  

Cristoiu, despre asumările anunţate de Guvernul Orban: Sunt un adversar al ordonanţelor de urgenţă şi a legiferării prin asumarea răspunderii. În istoria postdecembristă această practică nedemocratică a fost a regimului Băsescu. Emil Boc a dat 12 legi prin această metodă, inclusiv unele foarte importante. Noi trebuie să înţelegem că Parlamentul a fost înfiinţat cu scopul de a da legi. Dezastrul este că aceste legi trecute prin asumarea răspunderii devin acte normative aşa cum au fost gândite de câţiva oameni. În Parlament există o dezbatere, mai mulţi oameni, avocaţi care participă la procesul de legiferare. 

Despre presupusa înţelegere Dăncilă-Iohannis: Nu s-a întâmplat în varianta de telenovelă turcească povestită de domnul Stănescu. Aceste alegeri au fost o enigmă. Este imposibil ca un contracandidat să facă exact ce vrea celălalt. Dăncilă a făcut pas cu pas ce a dorit Iohannis. Nu se ştie exact cum s-a ajuns aici. 

Cristoiu, despre reforma din PSD: Din 1996 PSD se tot reformează, după fiecare aleg eri. Este reforma permanentă. O fantezie dintr-un simplu motiv: în istoria omenirii, reformele partidelor au loc când le obligă viaţa. PSD nu se va reforma în veci cât timp el este acest mamut care domină stânga. (...) PSD o ţine din scandal în scandal, după alegeri. A dispărut Dăncilă două zile, iar acum a venit scandalul Bădălău. El trebuia să fie exclus. Nu s-a întâmplat deoarece domnul Ciolacu duce o politică care se va dovedi a fi catastrofală. El merge pe unitatea partidului cu orice preţ. A urmat scandalul cu cheltuielile. Aceste probleme nu trebuiau dezbătute în public. 

Ştirea iniţială:

Urmăriţi aşadar, joi, de la ora 19.00. Teme:

Bilanţul Guvernului Orban. Klaus Iohannis a participat la întâlnirea cu liderii NATO, cu ce veşti vine?

Vom avea alegeri anticipate?

Cum ar trebui să arate calendarul anticipatelor?

Începe lupta pentru Primăria Capitalei, care sunt candidaţii?

Cine are cele mai mari şanse?

Se va uni dreapta în jurul unui candidat unic? 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici