Garry Davis, "primul cetăţean al lumii", a murit la vârsta de 91 de ani

Garry Davis, autoproclamat "primul cetăţean al lumii" după ce renunţase la cetăţenia americană şi milita pentru înfiinţarea unui guvern mondial, a murit miercuri, 24 iulie, la vârsta de 91 de ani, a anunţat mişcarea fondată de acesta.

302 afișări
Imaginea articolului Garry Davis, "primul cetăţean al lumii", a murit la vârsta de 91 de ani

Garry Davis (Imagine: Mediafax Foto)

Garry Davis, un pacifist convins, care a străbătut lumea întreagă fără documente oficiale, cu excepţia acelora create de el însuşi, expulzat cu regularitate, arestat şi încarcerat, a murit în oraşul Williston din statul Vermont, a anunţat organizaţia World Service Authority. Garry Davis ar fi împlinit sâmbătă vârsta de 92 de ani.

"Nu sunt un om fără ţară, sunt un om fără cetăţenie", declara el într-un interviu acordat revistei Newsweek în 1978, relatează New York Times.

Fost actor şi dansator, fiu al unor muzicieni bogaţi, Garry Davis a descoperit ororile războiului atunci când era pilot pe un bombardier în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Considerând că graniţele creează războaie, s-a prezentat în 1948 la ambasada Statelor Unite de la Paris, unde a renunţat la cetăţenia americană, devenind "cetăţean al lumii", potrivit site-ului său, Garrydavis.org.

Ameninţat cu expulzarea, a cerut "azil politic" în "teritoriul" ONU din Palatul Chaillot, premiul sediu al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Garry Davis a instaurat atunci prima "carte de identitate a cetăţenilor lumii" şi a cerut în timpul unei manifestări în faţa Adunării Generale a ONU adoptarea unei constituţii mondiale şi înfiinţarea unui guvern mondial.

Idei similare cu cele ale lui Garry Davis au avut de-a lungul timpului intelectuali de marcă, precum scriitorii francezi Albert Camus, André Gide şi Jean-Paul Sartre, dar şi fizicianul Albert Einstein şi abatele Pierre.

În 1953, Garry Davis a înfiinţat în Statele Unite, unde a intrat ca "imigrant", un guvern mondial al cetăţenilor lumii, care elibera paşapoarte, certificate de căsătorie etc. Potrivit World Service Authority, 950.000 de persoane deţin în prezent un astfel de paşaport, acceptat cel puţin o dată în 160 de ţări.

Garry Davis s-a mutat în 1961 în estul Franţei, unde a înfiinţat o companie de îmbuteliere a apei, continuând să militeze, înainte de a se retrage în Statele Unite în 1977, ca "străin expulzabil".

Anul trecut, Garry Davis i-a trimis un paşaport lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks refugiat la ambasada Ecuadorului din Londra. Săptămâna trecută, el i-a trimis un alt paşaport fostului consultant al CIA Edward Snowden, aflat la originea unor dezvăluiri importante despre programul de supraveghere a comunicaţiilor din străinătate al guvernului american, blocat în prezent pe aeroportul din Moscova.

Garry Davis s-a prezentat la alegerile prezidenţiale din Statele Unite în 1988 în numele Partidului Cetăţenilor Lumii şi este autorul a cinci cărţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici