PNL cere ALEGERI ANTICIPATE printr-un acord politic, după demisia Guvernului Ponta. Răspunsul PSD: Coaliţia are majoritate în Parlament, vrem în continuare guvernarea

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, miercuri, după demisia Cabinetului Ponta, că PNL cere alegeri anticipate printr-un acord politic. În replică, liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că PSD nu vrea un scrutin înainte de termen, social-democraţii urmând să vină în faţa şefului statului cu o propunere pentru un guvern stabil, în condiţiile în care actuala coaliţie are încă majoritate în Parlament.

9972 afișări
Imaginea articolului PNL cere ALEGERI ANTICIPATE printr-un acord politic, după demisia Guvernului Ponta. Răspunsul PSD: Coaliţia are majoritate în Parlament, vrem în continuare guvernarea

PNL cere ALEGERI ANTICIPATE printr-un acord politic, după demisia Guvernului Ponta. Răspunsul PSD: Coaliţia are majoritate în Parlament, vrem în continuare guvernarea (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

UPDATE 17:00 - Dragnea a vorbit cu Iohannis. O decizie va fi anunţată după ce primeşte demisia lui Ponta

Întrebat dacă a vorbit cu preşedintele, Liviu Dragnea a spus: "Am vorbit mai devreme şi mi-a transmis că va hotărî în orele următoare când va chema partidele la Cotroceni, dar, în mod firesc, după ce va veni demisia oficială a premierului".

La finalul discuţiei cu parlametnarii PSD, Dragnea a mai spus că după ce va primi invitaţia de la Cotroceni pentru consultări, liderii coaliţiei se vor întâlni pentru a-şi armoniza poziţiile, arătând că a vorbit cu preşedintele Iohannis care i-a transmis că va decide în următoarele ore când va chema partidele.

"PSD va merge singur la Cotroceni, ca fiecare partid, invitaţiile vor fi pentru fiecare partid şi vom merge fiecare partid, nu trebuie neapărat să ne ţinem de mână pentru a discuta. După ce o să vină invitaţia de la Cotroceni, ne vom întâlni cu liderii coaliţiei ca să ne coordonăm discuţiile", a spus Dragnea.

El a spus că PNL va merge la Cotroceni cu o propunere de alegeri anticipate, iar PSD are o altă propunere, dar decizia o va lua preşedintele Iohannis.

"Am înţeles că liberalii au o propunere de a merge cu alegeri anticipate, noi mergem cu o altă propunere, preşedintele va avea de decis, are o responsabilitate foarte mare, cred că va cântări foarte bine şi ne va spune ce decizie va lua", a adăugat Dragnea.

Dragnea a mai arătat că nu transmite nimic celor care se vor afla seara în stradă şi că aşteaptă de la aceştia să transmită.

"Aseară, sincer m-a uitat la televizor cu o trăire foarte profundă, cu o nemulţumire foarte mare şi o frustare foarte mare. Nu le transmit nimic (celor care protestează în stradă-n.r.)aştept să văd ce transmit ei, nu-mi permit să le transmit. Să vedem ce spune mai întâi preşedintele, foarte important este ca această ţară să fie guvernată stabil", a conchis Dragnea. 

UPDATE 14:22 - Dragnea: PSD nu vrea alegeri anticipate. Îi vom face preşedintelui o propunere pentru guvern stabil

Liviu Dragnea a precizat că PSD aşteaptă invitaţia din partea preşedintelui Iohannis la consultări pentru formarea noului guvern şi că îi va înainta acestuia propunerea de premier, adăugând că în acest moment PSD are majoritatea parlamentară şi că actuala coaliţie este solidă.

Preşedintele social-democraţilor a afirmat că PSD vrea în continuare să îşi asume guvernarea. "PSD doreşte să rămână în continuare la guvernare pentru a duce în 2016 la capăt proiectele bune începute care au dat rezultate sociale foarte bune. Vrem să gestionăm guvernarea până la sfârşitul acestui an", a spus Dragnea.

"Am stabilit astăzi că după ce premierul va transmite la Cotroceni demisia şi propunerea ca Duşa să fie premier interimar vom aştepta consultări şi vom merge cu o propunere de premier care să poată întruni majoritatea", a adăugat preşedintele PSD.

El a precizat că PSD aşteaptă să fie chemat la consultări de către preşedintele Klaus Iohannis ”într-un termen rezonabil”, dar a refuzat să dea nume şi a spus că propunerea trebuie să ţină cont de dinamica din societate. 

"Nu vă pot spune niciun nume acum pentru că vreau să-l propun preşedintelui", a spus Dragnea, precizând că după ce va primi invitaţia de la Cotroceni va exista o nouă rundă de discuţii în partid. "Vom face o propunere care sperăm să fie acceptată de preşedinte, că preşedintele va desemna primul ministru care să strângă o majoritate în Parlament care să treacă Guvernul. Nu o să facem o propunere preşedintelui care să nu aibă o susţinere în Parlament, vom face o propunere care să dea garanţia preşedintelui că va avea susţinere în Parlament. Trebuie să gestionăm această situaţie cu mare responsabilitate şi cumpătare", a afirmat Dragnea. 

Întrebat dacă premierul trebuie să fie de la PSD, liderul PSD a răspuns: "Nu neapărat". ”Trebuie să fie un guvern eficient. Aveţi răbdare!”, le-a spus el jurnaliştilor.

La insistenţele presei, Dragnea a spus că George Maior nu poate fi luat în calcul pentru funcţia de prim ministru. "George Maior este ambasodor în SUA şi îşi face treaba foarte bine şi nu poate fi luat în calcul", a adăugat Dragnea, întrebat dacă acesta ar putea fi o variantă.

Întrebat în legătură cu rolul UNPR în discuţiile despre formarea unui nou guvern, el a spus că UNPR ca orice partid parlamentar poate susţine noul Guvern. "Nu am vut o discuţie în amănunt despre cum va fi format noul Guvern. Avem majoritate în Parlament la această oră. O să avem majoritate la vot", a mai spus el, adăugând că nu a discutat miercuri cu preşedintele Iohannis. 

PNL cere alegeri anticipate 

”Acesta este mandatul PNL legat de alegerile anticipate şi credem că dacă este bunăvoinţă prin acord politic putem să rezolvăm această criză şi situaţia în care ne aflăm”, a spus copreşedintele PNL Alina Gorghiu, la finalul şedinţei convocate de liberali după depunerea mandatului Guvernului.

"PNL a înţeles foarte clar un lucru - că manifestarea de aseară la care au participat zecile de cetăţeni români este o manifestare împotriva neglijenţei, aroganţei şi corupţiei din administraţia publică centrală sau locală. Este categoric un avertisment puternic pe care cetăţenii din România îl dau clasei politice în ansamblul ei. Nu cred că este o surpriză pentru nimeni că, astăzi, PNL solicită alegeri anticipate. Solicităm asta încă din ianuarie 2015, de la începutul anului. (...) Credem că astăzi cel mai rezonabil lucru, cel mai echilibrat şi cel care vine în aşteptarea societăţii civile nu este altceva decât soluţia alegerilor anticipate printr-un acord politic", a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu.

Ea a subliniat că mandatul cu care PNL va merge la consultările de la Cotroceni este cel al alegerilor anticipate.

Întrebată dacă aleşii PNL îşi vor da demisia în bloc pentru a forţa organizarea alegerilor anticipate, Alina Gorghiu a declarat că este prematur să vorbim despre ce va face PNL, adăugând însă că liberalii vor purta discuţii cu liderii partidelor parlamentare pentru a vedea în ce măsură este posibilă organizarea alegerilor anticipate.

"Este prematur să vorbim despre ce vom face. Vom face noi primul pas şi vom iniţia un dialog cu liderii partidelor politice parlamentare să vedem dacă se poate contura această opţiune pe care nu doar noi ne-o dorim, dar credem că este în acord cu solicitările societăţii româneşti. Vom vedea în cursul zilei de astăzi dacă şi în ce măsură poziţia celorlalţi lideri se va suprapune peste această propunere", a declarat Alina Gorghiu.

Copreşedintele PNL mai spus că demisia unui număr de parlamentari nu atrage dizolvarea Parlamentului şi alegeri anticipate.

"Altfel, să ştiţi că există o mulţime de scenarii, dar să ştiţi că demisia unui număr de parlamentari nu înseamnă alegeri anticipate. Nu aş vrea să intru în procedură. Este prematur să discut ce se va întâmpla dacă nu se va accepta această variantă. Vom vedea în cursul zilei de astăzi", a spus Gorghiu.

"Sper că în ceasul al douăsprezecelea vom avea lideri politici de partide parlamentare responsabili care vor înţelege cât de important este în acest moment să nu ignorăm sau să ne facem că nu înţelegem care sunt solicitările celor care au protestat. Nu avem voie nici eu, nici colegii mei, nici Vasile Blaga şi alţi lideri din Parlamentul sau Guvernul României să rămânem indiferenţi la opinia publică", a afirmat copreşedintele PNL.

La rândul său, copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat că alegerile anticipate se pot organiza potrivit Constituţiei, explicând că există două modalităţi, respingerea Guvernului de către Parlament în două rânduri sau, varianta care este de preferat, printr-un acord politic, care presupune demisia tuturor aleşilor.

El a spus că decizia lui Victor Ponta este târzie, dar ”mai bine mai târziu decât niciodată”. 

"Noi înţelegem ce îşi doresc românii. Românii îşi doresc să fie reprezentaţi de cei pe care doresc ei să îi voteze. Pentru că sunt nemulţumiţi de modul în care arată astăzi Parlamentul şi modul în care sunt reprezentaţi de forţele politice în Parlament. De aceea dorim alegeri anticipate”, a răspuns copreşedintele PNL Vasile Blaga, întrebat dacă PNL este mai este pregătit să intre la Guvernare, aşa cum declara.

"Este important ca alegerile anticipate să aibă loc într-un timp cât mai scurt cu putinţă şi cu acest lucru sunt de acord absolut toţi colegii din comisia de unificare şi cred că este în acord şi cu ceea ce îşi doresc cetăţenii. Este cea mai onestă propunere pe care o facem. Ei să îi aleagă ce cei care doresc să îi reprezinte în viitorul Parlament al României”, a spus copreşedintele PNL.

Vasile Blaga a mai spus că PNL nu va racola parlamentari de la UNPR.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici