Boc: Anul 2010 va începe cu o cădere economică

Premierul Emil Boc a cerut, luni, parlamentarilor să adopte proiectul de buget pentru 2010 cu responsabilitate, pornind de la faptul că primele două trimestre din acest an vor fi marcate în continuare de o cădere economică, iar ponderea veniturilor în PIB este printre cele mai scăzute.

17 afișări
Imaginea articolului Boc: Anul 2010 va începe cu o cădere economică

Premierul Boc susţine în Parlament bugetul de stat pe 2010 (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

El a arătat că anul 2010 va fi mai bun decât 2009, dar cu o creştere economică foarte mică, de 1,3% din PIB, care va fi înregistrată abia în ultimele două trimestre ale acestui an.

"Nu mai putem continua modelul de creştere economică artificială din trecut, de cheltuire abuzivă a banului public, bazat doar pe consum şi datorii", a spus Boc, în plenul Parlamentului.

Şeful Guvernului a amintit că resursele obţinute în anii anteriori din creştere economică au fost utilizate pentru angajări în sectorul public, prime şi sporuri salariale.

"Am făcut cu toţii acest lucru, am ridicat mâna în Parlament, acum însă banii trebuie orientaţi cu precădere spre investiţii şi locuri de muncă", a spus Boc.

El a amintit că proiectul de buget menţine actualul nivel de impozitare care, în opinia sa, este printre cele mai scăzute din ţările membre UE, în condiţiile în care ponderea în PIB a veniturilor bugetare de 30-31%, sub nivelul cheltuielilor, este una redusă comparativ cu celelalte state ale Uniunii.

Camera Deputaţilor şi Senatul au început, luni, şedinţa în plen destinată dezbaterii bugetului de stat pe anul 2010 cu o întârziere de 45 de minute, ultimii veniţi în sala de şedinţe fiind parlamentarii PSD.

Parlamentarii PSD au avut o şedinţă a grupurilor în care au discutat despre proiectul bugetului de stat pe anul 2010, ei venind la lucrările Parlamentului la ora 16.44.

Preşedintele Camera Deputaţilor, Roberta Anastase a deschis prima zi a sesiunii extraordinare a Parlamentului destinate dezbaterii bugetului de stat pe 2010 anunţând că din totalul de 470 de deputaţi şi senatori şi-au înregistrat prezenţa 406 parlamentari, 64 fiind absenţi.

Anastase a mai spus că dezbaterile la acest proiect de buget încep luni şi continuă în zilele următoare până la epuizarea analizării proiectului de buget.

Potrivit deciziilor Birourilor Permanente al Camera Deputaţilor şi Senatului, deputaţii şi senatorii au programate luni dezbateri generale asupra bugetului de stat pe anul 2010, Guvernului fiindu-i alocate 60 de minute, iar parlamentarilor 164 de minute.

Şedinţa a început în prezenţa premierul Emil Boc şi ai membrilor Guvernului.

Pe ordinea de zi a şedinţei comune se află şi aprobarea bugetului CNVM, precum şi numirea unui membru în CNVM şi unul în Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici