Video Gândurile lui Cristoiu: Klaus Iohannis e dator să nu semneze remanierea Guvernului

Remanierea Guvernului provoacă instabilitate la nivelul ministerelor, iar preşedintele Iohannis nu ar trebui să aprobe decizia PSD privind înlocuirea a trei miniştri, spune Ion Cristoiu. Jurnalistul a afirmat la emisiunea “Gândurile lui Cristoiu” că Tudorel Toader va rămâne ministrul Justiţiei.

2184 afișări

Ion Cristoiu susţine că prin decizia de miercuri a CEx, PSD se joacă cu remanierea, iar din punct de vedere al interesului naţional, preşedintele Klaus Iohannis nu trebuie să mai facă greşeala din decembrie anul trecut când a acceptat o remaniere guvernamentală nejustificată.

“Domnul Klaus Iohannis este dator din punct de vedere al interesului naţional să nu semneze pentru că el nu trebuia să semneze nici data trecută, în decembrie, remanierea aceea catastrofală, nejustificată, cu 7 miniştri. O remaniere presupune o analiză serioasă a diferitelor compartimente şi, cu o justificare publică, le remaniezi. Dar, de regulă, nu se remaniază pentru că ea presupune instabilitate. În aceste condiţii, dacă domnul Klaus Iohannis nu făcea jocuri politice şi ar fi fost într-adevăr preşedinte nu trebuia să semneze pentru toţi. Acum chiar este dator să nu semneze pentru că s-a ajuns într-o situaţie în care PSD se joacă cu remanierea şi cu grave implicaţii asupra ministerelor”, a afirmat Ion Cristoiu.

În opinia sa, anunţul remanierii, lansat luna trecută, la scurt timp după încheierea primei remanieri a Guvernului Dăncilă, generează instabilitate la nivelul Executivului. Din acest punct de vedere, Ion Cristoiu avertizează că dacă şeful statului va semna decretele de revocare şi de numire a miniştrilor remaniaţi şi a înlocuitorilor acestora, atunci “va face jocuri politice. Deci nu trebuie să semneze, e dator din punct de vedere al interesului naţional”.

Cât priveşte varianta restructurării Guvernului prin Parlament, pentru a nu mai depinde de Klaus Iohannis, Ion Cristoiu spune că ar fi “o nerozie şi mai mare”. „Restructurarea unui guvern este o decizie care se ia pentru perfecţionarea muncii Guvernului (...) Ori în cazul de faţă nu poţi să rezolvi o remaniere care teoretic e banală prezentând-o ca restructurare. Dacă vor să facă restructurare până la europarlamentare, atunci ar trebui regândită structura Guvernului şi dacă tot e vorba că aceşti noi miniştri puşi nu mai trec pe la preşedinte, atunci propun dlui Liviu Dragnea şi PSD să o pună pe doamna Olguţa Vasilescu la Transporturi. Dacă tot face o restructurare. O restructurare trece prin Parlament, e un efort uriaş, sigur că iar vreo lună de zile, nu mai lucrează nimeni pentru că restructurare înseamnă regândire, dar rezolvi această chestiune”, a susţinut jurnalistul.

Ion Cristoiu e sceptic că PSD va face o restructurare a Guvernuliui, cel puţin până la europarlamentare social-democraţii fiind pregătiţi să conducă prin interimari, iar Tudorel Toader să rămână în continuare la Ministerul Justiţiei.

“Eu nu cred că va face pentru că ei, cel puţin până la europarlamentare, sunt pregătiţi să conducă interimarii. Iar la ministerul Justiţiei va conduce în continuare Tudorel Toader. Nu cred că această restructurare ar pica în Parlament deoarece nimeni nu are interes să pice acest guvern, cel puţin până la europarlamentare. pariez că nu vor face restructurare. A rămas puţin până la europarlamentare şi nu şi pot permite. Acum or să conducă cu interimarii”, a explicat jurnalistul.

Liderii PSD au decis miercuri, în şedinţa CEx, ca Oana Florea a să fie propusă la Ministerul Fondurilor Europene, în locul Rovanei Plumb şi Liviu Brăiloiu, la ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în locul Nataliei Intotero, cele două urmând să intre în campanie pentru europarlametare. De asemenea, CEx a decis retragerea sprijinului politic pentru ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. După mai multe întâlniri cu premierul Dăncilă şi trimiterea la Cotroceni a propunerilor de revocare a celor trei miniştri, Tudorel Toader şi-a postat, joi seară, demisia pe pagina de Facebook.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că a primit propunerile de revocare şi de numire a noilor miniştri şi că prima impresie este aceea că remanierea guvernamentală se realizează ca lucrurile să meargă mai prost, adăugând că îi va transmite premierului un răspuns săptămâna viitoare.

Emisiunea “Gândurile lui Cristoiu” va fi difuzată duminică, 21 aprilie 2019, de la ora 17:00, pe MEDIAFAX şi Gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici