Klaus Iohannis a avut întrevederi, la New York, cu preşedinţii din Estonia şi Egipt

Preşedintele Iohannis s-a întâlnit cu omologii săi din Estonia şi Egipt, marţi, la New York, cu primul discutând despre colaborarea în cadrul UE şi NATO, iar cu al doilea despre combaterea terorismului.

143 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis a avut întrevederi, la New York, cu preşedinţii din Estonia şi Egipt

Klaus Iohannis a avut întrevederi, la New York, cu preşedinţii din Estonia şi Egipt

În cadrul întâlnirii cu preşedintele Estoniei, Kersti Kaljulaid, s-a discutat despre organizarea unor evenimente comune pentru sărbătorirea ”centenarelor” celor două ţări, în condiţiile în care România sărbătoreşte în 2018 100 de ani de la Marea Unire, iar Estonia 100 de ani de la declararea independenţei.

”În ceea ce priveşte agenda europeană, Preşedintele României a reiterat susţinerea pentru activitatea desfăşurată de Estonia în condiţiile exercitării, pentru prima dată, a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi a exprimat interesul ca Summitul Digital de la Tallinn, din 29 septembrie a.c., la care va participa, să fie unul de succes, care sa ducă la noi progrese la nivel Uniunii Europene în acest domeniu. În plan securitar, Preşedintele Klaus Iohannis a salutat progresul înregistrat în consolidarea posturii de apărare şi descurajare a Flancului Estic al NATO. Cei doi şefi de stat au convenit ca România şi Estonia să lucreze împreună pentru asigurarea succesului Summitului aliat din 2018, cu precădere pentru realizarea unei coerente reale între prezenţa NATO în Nordul şi respectiv în Sudul Flancului Estic”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Tot marţi, Iohannis s-a întâlnit cu preşedintele egiptean Abdel Fattah Elsisi cu care a discutat despre relaţiile bilaterale, relaţiile UE-Egipt, precum şi despre o serie de puncte importante pe agenda internatională, cum ar fi cooperarea împotriva terorismului şi soluţionarea dosarului libian, respectiv sirian. De asemenea, cei doi preşedinţi au convenit efectuarea unui schimb de vizite pentru impulsionarea dialogului la nivel înalt, inclusiv pe teme care vizează colaborarea economică.

‎În marja Adunării Generale ONU care are loc în aceste zile la New York, Klaus Iohannis a mai avut scurte întrevederi cu preşedintele Republicii Serbia, cu Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, şi cu Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, care urmează a vizita România în luna octombrie, pentru convorbiri cu autorităţile române şi participare la Adunarea Parlamentară NATO.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici