ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014: Materialele pentru vot, date sâmbătă preşedinţilor Birourilor Electorale ale secţiilor de votare

Toate materialele necesare procesului de votare au fost distribuite primăriilor, urmând ca sâmbătă acestea să fie predate preşedinţilor Birourilor Electorale ale secţiilor de votare, a anunţat ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

365 afișări
Imaginea articolului ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014: Materialele pentru vot, date sâmbătă preşedinţilor Birourilor Electorale ale secţiilor de votare

Materialele pentru alegeri, date sâmbătă preşedinţilor Birourilor Electorale ale secţiilor de votare

Ministrul Gabriel Oprea a spus, în videoconferinţa care a avut loc vineri, că preşedinţii Birourilor Electorale ale secţiilor de votare vor prelua, sâmbătă, ştampilele, buletinele de vot şi timbrele autocolante din spaţiile puse la dispoziţie de primari, iar până la ora 18.00, acestea vor trebui să ajungă la sediile secţiilor de votare, sub pază.

Prefecţii, împreună cu preşedinţii Birourilor Electorale Judeţen şi cu reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente, au făcut deja instruirile de specialitate cu toţi preşedinţii Birourilor Electorale ale secţiilor de votare.

Alegerile prezidenţiale vor avea loc în 18.550 de secţii de votare din ţară şi 294 în străinătate, pentru scrutin fiind pregătite 20.745.068 de buletine de vot şi 94.220 de ştampile cu menţiunea "Votat".

Oprea le-a cerut prefecţilor să se asigure că fiecare secţie de votare este dotată corespunzător, în aşa fel încât procesul electoral să se desfăşoare în condiţii normale.

Vicepremierul a menţionat că, potrivit legii, începând de sâmbătă şi până la încheierea activităţii secţiei de votare, atât măsurile de organizare, cât şi cele de ordine publică necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii sunt în atribuţia preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare.

Oprea a precizat că autoritatea acestuia se întinde şi în afara locului în care se votează, respectiv în curte şi în jurul acestuia, pe străzi şi în pieţe publice, până la o distanţă de 500 de metri. Persoanele care nu respectă dispoziţiile preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare în ce priveşte asigurarea ordinii în sediul în care funcţionează secţia de votare şi în împrejurimi poate fi sancţionat cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei.

Procesul de votare va începe duminică, la ora 07.00 şi se va termina la ora 21.00. Alegătorii vor vota la secţiile la care sunt arondaţi potrivit domiciliului. Persoanele care în ziua votării se vor afla în alte localităţi decât cele de domiliu vor putea vota la orice secţie din ţară, însă numai după ce vor declara în scris, propria răspundere, că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acest tur de scrutin.

Oprea a atras atenţia că persoanele care votează de două sau de mai multe ori, ori votează fără a avea acest drept riscă între şase luni şi trei ani de închisoare. Aceeaşi pedeapsă este prevăzută şi pentru persoanele care oferă bani, ori diverse bunuri pentru a convinge alegătorii să voteze sau nu un anumite candidat.

Românii care duminică se vor afla în străinătate pot vota la una din cele 294 de secţii organizate în afara ţării.

Ministrul Afacerilor Interne a atras atenţia cetăţenilor care vor merge duminică la vot să se asigure că au documentele de identitate valabile. Oprea a precizat că Birourile de Evidenţă a Persoanei vor fi deschise pentru eliberarea documentelor de identitate atât sâmbătă, cât şi duminică, în ziua votului.

Alegătorii netrasportabili vor putea vota prin intermediul urnei speciale, pe baza unei cereri scrise adresate preşedintelui Biroului Electoral al secţiei de votare, solicitări care trebuie depuse cel mai târziu până sâmbătă.

Persoanele reţinute, arestate preventiv, ori condamnate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale vor putea vota după ce vor face cereri în acest sens către directorul penitenciarului sau centrului de arest.

Persoanele arestate la domiciliu vor putea primi urna mobilă dacă vor face cereri către preşedinţii secţiilor de votare, însoţite de o copie a hotărârii judecătreşti prin care s-a decis măsura respectivă, precum şi de o copie a încheierii prin care s-a respins cererea de a permite părăsirea domiciliului, a mai spus vicepremierul Gabriel Oprea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici