Oprea: România, partener credibil în NATO datorită militarilor şi jandarmilor

Vicepremierul pentru securitate naţională şi ministrul Afacerilor Interne Gabriel Oprea le transmite militarilor din MApN şi jandarmilor din MAI că li se datorează în mare parte faptul că România este în prezent un partener credibil în plan internaţional, la 10 ani de la intrarea în NATO.

81 afișări
Imaginea articolului Oprea: România, partener credibil în NATO datorită militarilor şi jandarmilor

Gabriel Oprea (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"În calitate de viceprim-ministru pentru securitate naţională, de ministru al Afacerilor Interne, dar şi de fost ministru al Apărării, sunt deosebit de mândru atunci când profesionalismul camarazilor noştri este elogiat de oameni importanţi ai lumii - vicepreşedintele american Joe Biden, secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen şi mulţi alţii", spune Oprea.

Vicepremierul mai spune că faptul că astăzi România este un partener credibil în plan internaţional li se datorează în mare parte militarilor din cadrul Ministerului Apărării Naţionale (MApN) şi jandarmilor din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru "rigurozitatea şi responsabilitatea" cu care şi-au asumat şi respectat angajamentele şi "maniera inteligentă" în care au "participat activ la edificarea unui mediu internaţional sigur".

"Pentru acest mod exemplar în care aţi înţeles să vă faceţi datoria, aveţi toată consideraţia mea! Dragi militari, vă urez mult succes în misiunile viitoare, iar celor care sunt şi în aceste zile în misiuni departe de ţară, le spun că aşteptăm să se întoarcă sănătoşi acasă! Aşa să ne ajute Dumnezeu!", mai spune Oprea.

Ca stat membru al Alianţei Nord-Atlantice, România participă din anul 2004 la misiuni şi operaţiuni NATO, contribuind astfel la promovarea, consolidarea şi menţinerea păcii şi stabilităţii regionale şi globale, se arată într-un comunicat de presă al MAI.

Începând din anul 2011, peste 260 de instructori jandarmi români au fost dislocaţi în cadrul misiunii internaţionale a NATO de asistenţă pentru securitate în Afganistan. Forţele Jandarmeriei Române au contribuit la promovarea stabilităţii şi securităţii în teatrul de operaţii, asigurând, în acest sens, formarea şi pregătirea poliţiei locale afgane.

De-a lungul celor trei ani de misiuni, jandarmii români au instruit 16.420 de ofiţeri şi subofiţeri afgani ai nou-înfiinţatei Poliţii Afgane.

În prezent, 14 jandarmi, dislocaţi în Afganistan, sub egida NATO, continuă să sprijine procesul de reformă a serviciului poliţienesc, structură menită să contribuie la asigurarea păcii, securităţii şi a siguranţei populaţiei afgane,într-un stat organizat pe principii democratice.

MAI participă cu efective în afara teritoriului ţării şi în următoarele teatre de operaţii: Misiunea ONU din Republica Democrată Congo - 15 ofiţeri, Misiunea Naţiunilor Unite pentru Stabilizare din Haiti - 21 ofiţeri, Misiunea Uniunii Europene de Monitorizare din Georgia - şapte ofiţeri, Misiunea de poliţie a Uniunii Europene din Congo - cinci ofiţeri, Misiunea Civilă a Uniunii Europene din Sahel Niger - un ofiţer şi Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina - trei ofiţeri.

În acelaşi timp, 18 ofiţeri ai MAI desfăşoară misiuni sub egida altor organizaţii internaţionale şi agenţii europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici