PSD a convocat astăzi Comitetul Executiv pentru Liviu Dragnea. Liderii partidului şi-au anunţat susţinerea după decizia de condamnare

Comitetul Executiv al PSD se reuneşte, vineri, după decizia de condamnare a lui Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

13104 afișări
Imaginea articolului PSD a convocat astăzi Comitetul Executiv pentru Liviu Dragnea. Liderii partidului şi-au anunţat susţinerea după decizia de condamnare

PSD a convocat astăzi Comitetul Executiv pentru Liviu Dragnea. Liderii partidului şi-au anunţat susţinerea după decizia de condamnare

CEx al PSD a fost convocat, în şedinţa de vineri, la Palatul Parlamentului, începând cu ora 16.00.

Magistraţii instanţei supreme l-au condamnat, joi, pe Liviu Dragnea, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în procesul angajărilor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, în care e acuzat de instigare la abuz în serviciu. Decizia nu e definitivă.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au anulat pedepasa cu suspendare, de doi ani de închisoare, primită de Liviu Dragnea în dosarul Referendumului. Liviu Dragnea a fost achitat pentru fals intelectual.

După ce instanţa a anunţat decizia de condamnare, Liviu Dragnea nu a avut nicio reacţie publică, dar liderii PSD şi organizaţiile din teritoriul şi-au afirmat sprijinul faţă de acesta. 

Organizaţiile PSD au transmis mesaje de susţinere pentru Liviu Dragnea, după anunţul deciziei de condamnare la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în procesul angajărilor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, în care e acuzat de instigare la abuz în serviciu. Decizia nu e definitivă.

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, joi seară, că decizia instanţei supreme prin care Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, arată că legea este în România încă sub influenţa arbitrariului.

"Decizia instanţei de judecată în cazul preşedintelui PSD ne arată că modul în care în România se aplică legea este încă sub influenţa arbitrariului. Liviu Dragnea a fost condamnat pentru o faptă prevăzută de un articol pentru care există deja o decizie a CCR că trebuie modificat pentru a fi în acord cu regulile Constituţiei. Într-un stat democratic, incertitudinile nu au ce căuta în înfăptuirea actului de justiţie, iar atât timp cât există decizii ale CCR pe care unii judecători le acceptă, alţii nu, nu ne putem gândi decât că această hotărâre de condamnare nu se va menţine şi după recursul din apel. Cred cu tărie în nevinovăţia preşedintelui PSD şi îl asigur de toată susţinerea mea la conducerea partidului şi a Camerei Deputaţilor – aceasta este singura atitudine corectă pentru respectarea prezumţiei de nevinovăţie, aşa cum ne cere Comisia Europeană, prin Directiva 2016/343." a declarat premierul Viorica Dăncilă, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a reacţionat după condamnarea lui Liviu Dragnea, precizând că rămâne un om de echipă şi că orice român trebuie să beneficieze de prezumţia de nevinovăţie, până la o decizie definitivă.

"Partidul trece prin momente dificile. Aşa cum am făcut şi în alte momente grele, eu şi colegii mei vom lua cele mai bune decizii. Partidul Social Democrat va rezista tuturor presiunilor, îşi va duce la capăt mandatul încredinţat de români şi va pune în aplicare Programul de Guvernare. De prezumţia de nevinovăţie trebuie să beneficieze orice român, până la o decizie definitivă. În ciuda tuturor presiunilor, PSD va merge înainte pentru că avem o datorie faţă de toţi românii. Deciziile trebuie să le luăm noi, în interiorul partidului, şi nu să fie forţate din exterior. Am fost şi rămân un om de echipă. Acum se simte miros de “sânge politic”. Unii, din afară echipei noastre, şi care în mod evident ne sunt adversari, îşi vor intensifica atacurile şi ne vor lovi. Vor încerca să profite politic. Depinde doar de noi cum vom şti să gestionăm acest moment : cu gândul la cei care ne-au votat să aducem o viaţă mai bună românilor şi conştienţi de datoria noastră faţă de echipa căreia îi datorăm onestitate, solidaritate, calm. Niciodată nu voi vorbi din afară unei echipe în care am intrat de bunăvoie. Ar fi un gest de laşitate. Ştiam de la început că vor fi momente de succes în politică, dar şi ore care ne vor testa caracterul", a transmis Gabriela Firea.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că social-democraţii vor fi alături de liderul PSD, după decizia instanţei supreme de condamnare la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, pentru că "nu sângerează numai Liviu Dragnea, sângerează partidul în această perioadă".

"Eu sper că lui Liviu Dragnea nu i se înmoaie genunchii, aşa cum a fost cu un premier care a demisionat din funcţie, lăsând partidul în off-side. Cred că şi noi suntem de vină pentru că Parlamentul ar fi trebuit să aplice modificările la abuzul în serviciu. Deci suntem şi noi vinovaţi pentru ceea ce se întâmplă, dar asta nu înseamnă că de acum înainte trebuie să cedăm măcar un milimetru. Trebuie să aplicăm deciziile CCR şi programul de guvernare. Nu ne sperie nimic", a completat Lia Olguţa Vasilescu, la România TV.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a reacţionat la decizia de condamnare a lui Liviu Dragnea, precizând că este vorba de o decizie politizată. Carmen Dan a catalogat hotărârea drept "răspunsul vindicativ nu numai la presiunea străzii, ci şi la încercarea autorităţilor de a reforma statul de drept".

"Cumpătarea este o dovadă de înţelepciune şi, atât timp cât lupta nu s-a dus până la capăt, consider că este mai bine să taci inteligent, decât să jubilezi gratuit... Nu este pentru prima dată când eu şi colegii mei de partid trebuie să ne arătăm unitatea şi tăria de caracter în faţa unor momente grele. Am fost şi voi fi alături de preşedintele partidului, Liviu Dragnea, şi sunt convinsă că, până la final, îşi va demonstra nevinovăţia. Nu este o decizie definitivă! Este evident că această sentinţă este una politizată. Este răspunsul vindicativ nu numai la presiunea străzii, ci şi la încercarea autorităţilor legislative şi executive de a reforma statul de drept, acela real! De a armoniza legislaţia respectând Constituţia şi deciziile CCR, aşa cum se întâmplă în orice democraţie autentică!", a scris Carmen Dan, pe Facebook.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a declarat joi pe o reţea de socializare că are încredere că şi „pentru Liviu Dragnea, Justiţia înseamna prezumţia de nevinovăţie până la pronunţarea deciziei finale, fără a da curs unor presiuni”.

„Niciodată nu am crezut şi nici acum nu cred în <<telejustiţie>>, în <<justiţia populară>> sau în folosirea <<luptei împotriva corupţiei>> ca paşaport pentru propulsarea politică”, a precizat ministrul Finanţelor.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a reacţionat după condamnarea în primă instanţă a lui Liviu Dragnea, precizând, pe Facebook, că decizia magistraţilor arată că aceştia au pus în balanţă oameni, şi nu fapte.

"Românii trebuie să aibă încredere că vom depăşi orice obstacole şi vom continua să punem în aplicare programul de guvernare pentru care ne-au acordat votul. Trebuie să fim conştienţi că instabilitatea poate face mult rău acestei ţări. Dincolo de orice sentinţă, rămân oamenii şi faptele lor. Dincolo de întâmplări, rămân principiile, onoarea şi solidaritatea. Ceea ce s-a întâmplat astăzi arată că judecătorii au pus în balanţă oameni şi nu fapte", a scris, pe Facebook, Sorina Pintea.

Liderul europarlamentarilor PSD, Dan Nica, a declarat că Liviu Dragnea trebuie să beneficieze de prezumţia de nevinovăţie până la o decizie finală şi că nu vede niciun motiv ca acesta să demisioneze din funcţia de preşedinte al partidului şi al Camerei Deputaţilor.

"Nu văd niciun motiv pentru care Liviu Dragnea să nu rămână preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor! Mai mult ca oricând, trebuie să rămânem uniţi în faţa acestor presiuni multiple menite să destabilizeze echilibrul politic în România. Respectarea prezumţiei de nevinovăţie, aşa cum ne cere Comisia Europeană, prin Directiva 2016/343, trebuie aplicată şi în acest caz. Până la pronunţarea sentinţei definitive, nu avem dreptul să împărţim vinovăţii! Înţeleg că ne apropiem cu paşi repezi de campania electorală, dar toţi cei care cer acum demisia preşedintelui PSD trebuie să înţeleagă că încalcă Constituţia României, Directivele Europene şi standardele Comisiei de la Veneţia", a afirmat joi Dan Nica, într-un comunicat de presă, remis MEDIAFAX.

Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea, a declarat că decizia judecătorilor ÎCCJ de condamnare a liderului PSD, Liviu Dragnea, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, a fost luată sub presiunea străzii.

”Decizia de azi a judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu va influenţa în niciun fel guvernarea şi nici punerea în aplicare a Programului de Guvernare. Până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată nu putem ignora motorul statului de drept: prezumţia de nevinovăţie. Iar prezumţia de nevinovăţie, principiul care are ca scop principal protejarea împotriva unor măsuri abuzive, trebuie să fie aplicată tuturor cetăţenilor României, deci şi preşedintelui PSD, Liviu Dragnea. Nu putem lăsa ca o decizie luată sub presiunea străzii, a unei părţi a presei, a reprezentanţilor statului paralel sau a adversarilor politici să afecteze bunul mers al României, să strice imaginea ţării în faţa partenerilor externi. Coaliţia PSD-ALDE, cu siguranţă, va duce până la capăt reformele începute pentru bunăstarea românilor", a afirmat, joi seară, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ştefan Radu Oprea, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Ministrul Apărării Mihai Fifor a afirmat că punerea în aplicare a programului de guvernare nu va fi afectată de decizia instanţei de condamnare a lui Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Senatorul PSD precizează că a crezut şi va crede mereu în prezumţia de nevinovăţie.

"Punerea în aplicare a Programului de Guvernare, în interesul cetăţenilor, nu va fi în niciun fel afectată de decizia luată de instanţă în cazul preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, indiferent de cât de mult zgomot fac adversarii noştri politici. Le reamintesc tuturor că prezumţia de nevinovăţie şi dreptul la un proces echitabil sunt fundamentale pentru existenţa statului de drept. Aceste principii esenţiale pentru buna funcţionare a unei democraţii sunt garantate tuturor cetăţenilor României prin Constituţie. Un stat european asigură respectarea libertăţilor şi drepturilor fiecărui cetăţean, funcţionarea legală şi constituţională a instituţiilor statului", a declarat ministrul Apărării, Mihai Fifor, într-o postare pe Facebook.

Vicepreşedintele PSD Doina Federovici a declarat, după pronunţarea instanţei supreme în cazul lui Liviu Dragnea, că partidul trebuie să fie unit al alături de liderul său, aceasta fiind singura abordare politică care poate da sens prezumţiei de nevinovăţie.

„Văd deja multe atacuri la adresa preşedintelui PSD, care încalcă în mod grav prezumţia de nevinovăţie pe care chiar Comisia Europeană ne cere să o respectăm prin Directiva 2016/343. Nu trebuie să cedăm acestor atacuri. Dimpotrivă, trebuie ca PSD să fie unit şi să-l susţină pe preşedintele său, care beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, mai ales în acest caz în care am văzut că şi opiniile judecătorilor din completul de judecată au fost împărţite. Eu transmit tuturor că PSD Botoşani este alături de Liviu Dragnea, atât pentru menţinerea la conducerea partidului, cât şi la conducerea Camerei Deputaţilor. Până la pronunţarea unei decizii finale, preşedintele PSD este complet nevinovat”, a declarat preşedintele PSD Botoşani, Doina Federovici.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici