Video Jandarmii montani au coborât din Retezat turiştii care au cerut ajutor. 50 de turişti au rămas blocaţi în diferite puncte ale Masivului Retezat din cauza alunecărilor de teren - FOTO/VIDEO

Cincizeci de turişti au rămas blocaţi în diferite puncte ale Masivului Retezat din cauza alunecărilor de teren care au condus la ruperea unor poduri şi la alunecări de teren pe Drumul Judeţean 685, care face legătura între localitatea Râu de Mori şi zona montană, transmite corespondentul MEDIAFAX.

2729 afișări

UPDATE 12 turişti au fost coborâţi, sâmbătă, din Retezat de jandarmii montani, alţi şapte refuzând să părăsească zona fără autovehiculele cu care au ajuns în zona montană, ceilalţi turişti continuându-şi vacanţa în zonă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Jandarmii hunedoreni au anunţat, sâmbătă, că au intervenit, în sprijinul turiştilor aflaţi în masivul Retezat, pe drumul Poiana Pelegii – Barajul Gura Apelor.

"Jandarmii au ajutat să treacă peste porţiunea de drum blocată 12 persoane, care au preluate şi conduse la baza muntelui cu autovehiculele Jandarmeriei, dar şi cu un autoturism al ISU Hunedoara. Alte şapte persoane au refuzat să coboare şi au ales să rămână la propriile autovehicule. Nicio persoană nu a avut nevoie de îngriji medicale" , a declarat, Nicolae Răducu, purtătorul de cuvânt al IJJ Hunedoara.

Potrivit sursei citate, aceştia sunt singurii turişti care au cerut ajutor, celelalte persoane aflate în munte continuându-şi vacanţa în zonele de campare.

Potivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, la Refugiul Salvamont Bucura sunt 10 turişti, alţi 25 de turişti sunt blocaţi între Zănoaga şi Gura Zlata şi încă 15 la Poiana Pelegii. Aceştia au ajuns în munte cu opt maşini şi o motocicletă, pe o vreme frumoasă, însă o ploaie torenţială i-a blocat pe munte, în sprijinul lor fiind trimise echipe de salvare.


”Din cauza alunecărilor de teren înregistrate între localitatea Clopotiva şi poiana Pelegii, echipajele de intervenţie s-au mobilizat de urgenţă pentru recuperarea celor 50 de turişti rămaşi blocaţi”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Bogdan Dănăiaţă, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara.

Cei 50 de turişti vor fi coborâţi din munte de echipele formate din pompieri, jandarmi şi salvamontişti, aceştia având de parcurs circa 30 de kilometri până la Râu de Mori unde sunt aşteptaţi de două microbuze.

”Întrucât refacerea drumului judeţean 685 şi redeschiderea traficului auto va necesita acţiuni susţinute de reconstrucţie, eforturile echipajelor de intervenţie vor fi concentrate asupra evacuării persoanelor şi amplasării autoturismelor surprinse de alunecările de teren, într-o zonă de siguranţă”, a mai declarat Dănăiaţă.

Pe DJ 685 lucrează două buldoexcavatoare. În aceeaşi zonă se află şi o ambulanţă SMURD, o autospecială de intervenţie şi o autospecială offroad.

Inspectorul şef al I.S.U. Hunedoara, Viorel Demean, cel care coordonează acţiunea, a solicitat sprijinul reprezentanţilor clubului de OFFROAD din municipiul Orăştie. Cele opt maşini şi motocicleta turiştilor vor rămâne în munte până când drumul de acces va fi redeschis traficului auto.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici