Amenzi între 500 şi 20.000 de lei date oierilor pentru ”instigare şi recurgere la acţiuni violente”

Jandarmeria a aplicat o amendă de 20.000 de lei organizatorului protestelor de la Palatul Parlamentului, la care au luat parte peste 3.000 de crescători de oi, precum şi alte şase amenzi de câte 500 de lei pentru participanţi, pentru ”instigarea şi recurgerea la acţiuni violente”.

6586 afișări
Imaginea articolului Amenzi între 500 şi 20.000 de lei date oierilor pentru ”instigare şi recurgere la acţiuni violente”

Amenzi între 500 şi 20.000 de lei date oierilor pentru ”instigare şi recurgere la acţiuni violente” (Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

Într-un comunicat de presă transmis marţi seară, Direcţia Generală de Jandarmerie Bucureşti spune că în timpul protestelor organizate de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Agricultură Agrostar o parte dintre manifestanţi au rupt cordonul de ordine publică, ”blocând căile de comunicaţie rutieră şi reuşind să pătrundă prin acte de violenţă în curtea Parlamentului României”.

Conform sursei citate, în urma forţării cordonului, unul dintre jandarmii din dispozitiv a fost lovit, fiind necesară intervenţia medicală.

”Ca urmare a acestor acţiunii de protest organizate în zona Parcului Izvor, Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti a luat măsura sancţionării organizatorului cu suma de 20.000 de lei, pentru nerespectarea locului şi perimetrului destinat adunării publice şi pentru neluarea măsurilor de întrerupere a adunării publice, când constată că au intervenit fapte de natură să tulbure ordinea publică”, susţine Jandarmeria, care nu precizează cui a fost aplicată amenda.

Contactat de MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache, a spus că ”organizatorul” care a fost amendat cu 20.000 de lei este persoană fizică.

De asemenea, au fost amendate cu câte 500 de lei alte şase persoane din grupul celor care au forţat cordonul jandarmilor, pentru ”instigarea şi recurgerea la acţiuni violente”.

”În zilele următoare, Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti va continua identificarea tuturor celor care au încălcat prevederile legale şi au pus în pericol siguranţă celorlalţi participanţi la manifestarea publică. Jandarmeria Capitalei asigură toţi cetăţenii că va adopta de fiecare dată o atitudine corectă, echidistantă şi legală faţă de toate manifestările desfăşurate în spaţiul public, însă nu va tolera acţiuni care pun în pericol siguranţa persoanelor, a bunurilor sau orice alte atitudini care pot aduce atingere legilor în vigoare”, mai susţine Jandarmeria.

Peste 3.000 de crescători de oi au protestat, marţi, la Palatul Parlamentului, împotrivindu-se noilor reglementări intrate în vigoare în Legea vânătorii şi a fondului cinegetic, care interzice înfiinţarea, întreţinerea sau recoltarea culturilor agricole, fără asigurarea protecţiei faunei de interes cinegetic şi limitează numărul de câini pe care crescătorul de animale îl poate deţine.

După patru ore de proteste, reprezentanţi ai manifestanţilor au fost invitaţi la Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor, care s-a întrunit pentru a discuta despre nemulţumirile acestora, respectiv noile modificări ale Legii vânătorii.

După discuţiile din Comisia de Agricultură, Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei, a anunţat că Legea vânătorii ar putea fi modificată printr-o ordonanţă de urgenţă, iar modificările vor fi dezbătute de un grup de lucru care va fi constituit în acest scop.

"Nu am avut cum (să vorbesc cu ministrul Agriculturii - n.r), dar au luat legătura secretarii de stat cu domnul Achim Irimescu şi a spus că e de acord, de principiu, să formeze acest grup de lucru şi începând de azi să lucreze până vineri sau luni, pentru a putea emite ordonanţa de urgenţă. De asemenea, am înţeles că e de acord şi a discutat cu doamna ministru (Cristiana Palmer, ministrul Mediului - n.r.) pentru modificarea articolelor care chiar necesită un anumit regim de urgenţă, vorbesc de cel cu păşunatul şi cu câinii. (...) Dacă sunt două-trei articole care deranjează acut, în această perioadă, le rezolvăm acum repede, restul de articole pe care le acuză avem timp să le discutăm în comisii şi să vorbim", a afirmat Săpunaru.

La rândul lui, fostul ministru al Agriculturii Daniel Constantin a spus că miniştrii Agriculturii şi Mediului şi-au dat acordul pentru discutarea ordonanţei de urgenţă şi că aceasta ar putea fi aprobată până luni, după obţinerea avizelor de la cele două ministere implicate.

La scurt timp, însă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a anunţat la Palatul Victoria că Executivul "caută o soluţie tehnică şi legală" pentru modificarea legii, solicitată de ciobani, dar că acest lucru nu se poate face prin ordonanţă de urgenţă, fiind vorba despre o lege iniţiată de Parlament.

"În legătură cu protestul de azi al oierilor, preşedintele Senatului, domnul Tăriceanu, l-a sunat pe premierul Cioloş informându-l în legătură cu discuţiile care au avut loc şi cu solicitările oierilor. E vorba de modificări în legea care reglementează activitatea dânşilor şi domnul Tăriceanu a cerut modificări prin ordonanţă de urgenţă. Premierul a comunicat că o modificare simplă printr-o OUG nu poate avea loc, deoarece este vorba de o lege pe care a iniţiat-o Parlamentul şi, în consecinţă, Guvernul nu poate face modificări de urgenţă pe aceste legi care au intrat în vigoare pe această cale", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, marţi seară, că legea nu se poate modifica prin OUG decât ulterior, punctual, cu un proiect de lege.

”Pentru a acţiona rapid, singura variantă la îndemână este o ordonanţă de suspendare a efectelor legii - şi aceasta cu semne de întrebare, dar sperăm să scăpăm de ele. (...) Foarte important în acest moment este să suspendăm aplicarea pe cele trei puncte sensibile sesizate de oieri”, a declarat ministrul Agriculturii.

La ora transmiterii acestei ştiri, au loc întâlniri între delegaţii ale crescătorilor de animale şi secretari de stat din ministerele Agriculturii şi Mediului, pentru a se găsi soluţii pentru revendicările protestatarilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici