Ce nume îi va înainta preşedintelui Iohannis? Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la prima sa nominalizare pentru şefia unui parchet

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, este aşteptat să anunţe, luni, propunerea pentru conducerea DIICOT, pentru această funcţie depunându-şi candidatura doi procurori, actualul şef al instituţiei, Daniel Horodniceanu, şi Felix Bănilă, de la Parchetul Tribunalului Bacău.

1656 afișări
Imaginea articolului Ce nume îi va înainta preşedintelui Iohannis? Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la prima sa nominalizare pentru şefia unui parchet

Ce nume îi va înainta preşedintelui Iohannis? Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la prima sa nominalizare pentru şefia unui parchet

Doi procurori şi-au depus dosarul în cursa pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), respectiv actualul şef al instituţiei, Daniel Horodniceanu, şi Felix Bănilă, de la Parchetul Tribunalului Bacău. Interviurile s-au desfăşurat vineri, 11 mai, la sediul Ministerului Justiţiei, şi au fost susţinute de ministrul Tudorel Toader.

"Comisia de interviu pentu selectarea viitorului procuror şef DIICOT a fost formată din 5 membri - subsemnatul şi cei patru secretari de stat de la Ministerul Justiţiei !Interviul a durat câte o oră pentru fiecare candidat. Au fost abordate probleme punctuale - spre exemplu- dnul Horodniceanu a fost întrebat, printre altele, despre: problema achitărilor ( cauze şi remedii), problema termenului rezonabil de finalizare a urmăririi penale (în condiţiile în care de 11 ani un dosar nu este încă finalizat) sau despre limitele libertăţii de exprimare ale magistraţilor!", a scris ministrul Justiţiei, pe pagina sa de Facebook, după interviurile cu candidaţii.

Tudorel Toader a mai precizat că luni va fi finalizată procedura de selecţie la nivelul ministerului Justiţiei. Astfel, potrivit calendarului anunţat de ministerul Justiţiei, rezultatele selecţiei se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina de Internet a acestuia, la data de 14.05.2018.

Atât Daniel Horodniceanu, cât şi Felix Bănilă au declarat, vineri, că discuţiile au decurs normal. Daniel Horodniceanu este actualul procuror şef al Direcţiei, iar Bănilă este procuror al Parchetului Tribunalului Bacău. Felix Bănilă a candidat şi pentru un post în CSM.

Potrivit articolului 54 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, procurorul şef al DIICOT este numit în funcţie de către preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. (...) Preşedintele României poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1), aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului”, se arată în legea menţionată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici