CFR Călători suplimentează capacitatea trenurilor cu ocazia Sărbătorii Sfintei Parascheva/ 2000 de pelerini aşteaptă la coadă să se închine la moaşte - VIDEO

CFR Călători suplimentează capacitatea de transport a mai multor trenuri în următoarea perioadă pentru pasagerii care doresc să călătorească spre şi dinspre Iaşi, cu ocazia Sărbătorii Sfintei Parascheva, iar persoanele care călătoresc în grupuri beneficiază de reduceri de preţ la bilete.

412 afișări
Imaginea articolului CFR Călători suplimentează capacitatea trenurilor cu ocazia Sărbătorii Sfintei Parascheva/ 2000 de pelerini aşteaptă la coadă să se închine la moaşte - VIDEO

CFR Călători suplimentează capacitatea trenurilor cu ocazia Sărbătorii Sfintei Parascheva (Imagine Razvan Chirita / Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă emis, luni, de CFR Călători, capacitatea de transport va fi suplimentată la mai multe trenuri pentru pasagerii care doresc să călătorească spre şi dinspre Iaşi cu ocazia Sărbătorii Sfintei Parascheva, după cum urmează:

- În perioada 10-11 şi 14-15 octombrie, trenul IR 1667 Bucureşti Nord – Iaşi, cu plecare de la ora 23.00;

- În perioada 10-16 octombrie, trenul IR 402-1 Bucureşti Nord – Iaşi, cu plecare de la ora 19.15, trenul IR 1663 Bucureşti Nord – Iaşi, cu plecare de la ora 12.00, trenul IR 1662 Iaşi – Bucureşti Nord, cu plecare de la ora 06.10 şi trenul IR 401-2 Iaşi – Bucureşti Nord;

- În perioada 13-14 şi 18-19 octombrie, trenul IR 1668 Iaşi – Bucureşti Nord, cu plecare de la ora 23.16.

"De asemenea, pentru preluarea traficului de călători, trenurile cu destinaţia Iaşi dinspre Timişoara, Constanţa, Cluj Napoca, Galaţi şi retur, vor fi suplimentate cu vagoane", se mai arată în comunicat.

Pentru grupurile de persoane, CFR Călători pune la dispoziţie Oferta Minigrup pe ruta Bucureşti Nord – Iaşi, preţul călătoriei la clasa a II-a fiind de 69.6 lei pentru fiecare călător dintr-un grup de cinci adulţi.

2000 de pelerini aşteaptă la coadă să se închine la moaştele Sfintei Parascheva

Mii de pelerini aşteaptă la rând pe străzile din jurul Catedralei Mitropolitane din Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva, zeci dintre ei având nevoie de ajutor medical de specialitate după ce li s-a făcut rău.

”Au fost sesizate zece solicitări de intervenţie pentru acordarea primului ajutor medical. Pentru cele mai multe s-a acordat medicamentaţia necesară la faţa locului. Potrivit organizatorului, ca număr de pelerini, aproximativ două mii de persoane se aflau luni, în jurul orei 16.00 în jurul catedralei. Au fost aproximativ o mie de pelerini pe oră care s-au închinat la moaştele Sfintei Parascheva. Scoaterea moaştelor a început la ora 06.30, de atunci a început oficial pelerinajul. Avem pe toata durata desfăşurării acestui pelerinaj peste 500 de jandarmi care acţionează”, a declarat Ionuţ Catană, ofiţer cu relaţiile publice la Gruparea de Jandarmi Mobilă ”Alexandru cel Bun” Bacău.

O singură persoană a fost transportată la spital.

”A fost o femeie de 65 de ani cu o criză hipertensivă, caz rezolvat pe loc de echipajul nostru, care nu a necesitat deplasarea la spital şi a mai fost o altă femeie cu o criză comoţială, care a fost dirijată către NeuroChirurgie, din Iaşi”, a precizat Nicolai Pralea, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Iaşi.

Primii pelerini care au dorit să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au ajuns la Iaşi încă din noaptea de duminică spre luni, unii dintre aceştia aşezându-se la rând cu mai multe ore înainte de scoaterea moaştelor din incinta catedralei.

Racla a fost aşezată luni, la ora 06.30, într-un baldachin pe platoul din curtea Mitropoliei. Coada este alcătuită, permanent, din minim 2000 de persoane, potrivit autorităţilor.

Peste 200.000 de pelerini din întreaga ţară sunt aşteptaţi în următoarele zile la Iaşi, pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Neofit Zăvorâtul. Alături de jandarmi, aproape o mie de poliţişti vor asigura ordinea publică.

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei. Pe 14 octombrie, când este hramul, Iaşiul se transformă în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici