Creşte deficitul alimentar în România. „Avem o problemă pentru că nu procesăm în România şi că importăm”

  • Deficitul cu alimente a crescut cu 66% în T1 2021 faţă de T1 2020.
  • România a exportat porumb, floarea soarelui şi grâu de 740 milioane euro.
  • Am importat cel mai mult porumb, carne de porc şi produse de patiserie.
433 afișări
Imaginea articolului Creşte deficitul alimentar în România. „Avem o problemă pentru că nu procesăm în România şi că importăm”

Creşte deficitul alimentar în România. „Avem o problemă pentru că nu procesăm în România şi că importăm”

Deficitul cu produse alimentare creşte, lucru care ne duce cu gândul la motivele pentru care nu procesăm producţia brută. Deficitul comercial cu produse alimentare a crescut cu 66% în primul trimestru din 2021 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cezar Gheorghe, expert analist pe piaţa de cereale, spune că noi nu procesăm cerealele. Acest lucru se poate întâmpla din cauza faptului că la noi nu există un sistem de subvenţii bine pus la punct.

„Avem o problemă pentru că nu procesăm în România şi că importăm. Importăm, să zicem, produse de panificaţie şi produse congelate. Dar ştiţi cum e, piaţa e liberă, dacă noi nu suntem în stare să facem produse de panificaţie şi congelate, vin alţii şi o fac fără probleme”, a spus Cezar Gheorghe, analist expert piaţa de cereale.

Fermierul Mihai Rezeanu spune că fermierii din România nu îşi pot procesa materiile brute pe care le produc din agricultură. Ar avea nevoie de experienţă pentru acest lucru. Pentru procesarea cerealelor în România ar trebui să intre pe fir alte companii.

„Dacă mâine m-aş apuca să fac paste ar trebui să o iau de la zero şi să intru pe o piaţă pe care nu o cunosc, ar trebui să am vreo 10-20 de ani de experienţă cum am în agricultură şi să mă „bat”, să intru într-o competiţie, cu nişte producători care au 100 sau 200 de ani în spate”, a afirmat Mihai Rezeanu, fermier.

Florian Ciolacu, preşedintele Clubului Fermierilor Români, spune că trebuie luate măsuri care să favorizeze comercializarea produselor autohtone. Educarea populaţiei pentru a consuma produse autohtone este, de asemenea, necesară.

„Totul este în mâinile noastre. Nu există niciun impediment ca să transformăm producţia agricolă din România într-una cu valoare adăugată superioară. Trebuie înţeles că fermierii care fac performanţă trebuie să fie continuu sprijiniţi”, a declarat Florian Ciolacu, preşedinte Clubul Fermierilor Români.

România a exportat în primul rând porumb, floarea soarelui şi grâu, cu o valoarea totală de 740 milioane de euro.

Porumbul este primul şi la importuri. Urmează carnea de porc şi produsele de patiserie.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici