Video Inundaţii pe Valea Oltului. Circulaţia rutieră şi a trenurilor este blocată în zonă. Două râuri depăşesc cota de pericol. 5 trenuri sunt afectate FOTO VIDEO

  • Compania de drumuri intervine cu utilaje cu lamă pe DN 67C, Novaci-Rânca, pentru înlăturarea zăpezii şi pe Pe DN 7, Valea Oltului, şi pe DN 66, Defileul Jiului
  • Din cauza precipitaţiilor abundente s-au format viituri care au antrenat grohotiş blocând partea carosabilă.
  • ISU Vâlcea a transmis un comunicat privind situaţia până la această oră.
  • CFR transmite că 5 trenuri sunt afectate din cauza condiţiilor meteo din zonă.
4617 afișări

UPDATE 10:00 Echipele de intervenţie ale CFR acţionează în zona Călimăneşti, unde un tren a deraiat 

UPDATE 09:15 CFR a transmis un comunicat de presă privind traficul feroviar afectat de aluviuni pe Valea Oltului

CFR Călători informează că astăzi, 5 ianuarie 2021, traficul feroviar este întrerupt între Călimăneşti şi Cozia pe ambele fire de circulaţie din cauza precipitaţiilor abundente căzute azi noapte şi a aluviunilor care au afectat terasamentul căii ferate. Astfel, pentru trenurile aflate în circulaţie, managerul infrastructurii feroviare - CFR SA asigură transbordarea călătorilor pe distanţa Călimăneşti – Lotru şi retur cu mijloace auto. 
 
„Azi noapte în jurul orei 03:30, din cauza aluviunilor cazute de pe versant rotile locomotivei şi a primului  vagon ale trenului Regio 2069 care circulă pe ruta Râmnicu Vâlcea – Călimăneşti – Sibiu, au escaladat sina şi au rulat până la oprire în afara acesteia. În tren se aflau 9 călători.
 
La acest moment 5 trenuri ale CFR Călători sunt afectate din cauza condiţiilor meteo din zonă.
 
Pasagerii care au bilete/abonamente la trenurile cu circulaţie afectată în trafic intern vor primi, la cerere, contravaloarea biletelor/călătoriilor achiziţionate şi neutilizate (fie pentru întreaga rută, fie pentru distanţa neefectuată din ruta respectivă), conform Regulamentului de transport pe calea ferată în vigoare. Detalii pe www.cfrcalatori.ro, la secţiunea Trafic intern/Renunţarea la călătorie”, transmite instituţia.
 

UPDATE 09:00 ISU Vâlcea a transmis un comunicat privind situaţia actuală din zonă.

„Ca urmare a avertizărilor meteorologice instituite la nivelul judeţului Vâlcea de COD PORTOCALIU de ninsori abundente, la altitudine de peste 1700 de metri şi precipitaţii sub formă de ploaie însemnate cantitativ, în intervalul, 04.01. ora 18.00 - 05.01-ora 08.00 şi COD PORTOCALIU HIDRO pe răul Olt, în aval şi amonte, în intervalul 04.01 ora 18.00 - 05.01 ora 12.00 privind posibilitatea formării de torenti, viituri, şi posibilitatea inundării anumitor zone, la nivelul judeţului Vâlcea s-au înregistrat mai multe situaţii de urgenţă, după cum urmează: 

În localitatea Brezoi, în zona podului care face legătura între DN 7A şi strada Vasilatu râul Lotru a ieşit din matcă în partea stângă, nivelul apei având între 15 cm şi 20 de cm. În zona respectiva mai există o cale de acces, astfel că nu se pune problema izolării populaţiei din zonă. Membrii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Brezoi în colaborare cu reprezentanţii ABA Olt au dispus deplasarea unui excavator in amonte de pod pentru a închide bresa creată de viitură.
 
Ca urmare a depăşirii cotelor de pericol, pe râul Lotru se efectuează deversări controlate din lacurile de acumulare Raureni si lacul de acumulare Govora cu un debit de aproximativ 210 mc/s pentru preluarea undei de viitură, cu activarea sirenelor electrice în zonele menţionate pentru avertizarea populaţiei.
 
De asemenea, circulaţia rutieră către localităţile Perişani şi Racoviţa este blocată în urma inundaţiilor provocate de viitură de pe versanţi. La faţa locului s-a dispus trimiterea unei autospeciale din partea ISU cu motopompă de capacitate mărită, pentru a evacua apa acumulată. Din fericire, până în acest moment  nu sunt persoane aflate în pericol.
 
Totodată, pe timpul nopţii, angajaţii din cadrul ISU General Magheru al judeţului Vâlcea au acţionat pentru evacuarea apei provenită din precipitaţii în localităţile : Brezoi – două beciuri şi două locuinţe;  Racoviţă - cca.6 ha teren inundat care afecteaza 4 gospodării, Francesti - 1 beci, Bunesti – două anexe.
 
La faţa locului acţionează un ofiţer şi echipe mixte de subofiţeri şi membrii SVSU din localităţile menţionate.
 
Traficul pe DN 7 la  km 200 +700m a fost blocat parţial între orele 22.00-05.40 şi blocat total între orele 5.40-07.10, de căderi de pietre şi grohotiş. S-a acţionat pentru degajarea drumului cu ajutorul mai multor utilaje ale SDN.
 
În această dimineaţă, s-a emis avertizare hidrologică COD ROŞU privind depăşirea cotelor de pericol pe afluenţii situaţi pe partea dreapta a râului Olt, la confluenta cu raul Lotru în amonte  de lacul de acumulare Ionesti, până pe data de 05.01.2021 ora 12.00.
În prezent, se înregistrează depăşirea Cotei de Pericol pe Râul Lotru şi se apropie de aceasta cotă pe Râul Olaneşti.
Din fericire, până îm acest moment, nu a fost nimeni rănit”, a transmis ISU Vâlcea.
 

UPDATE 08:55 Pe DN7A Brezoi se circulă pe o singură bandă, iar traficul rutier este redus.

UPDATE 08:30 S-a întrunit Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă la Vâlcea pentru a discuta următoarele măsuri ce se cer luate.

UPDATE 08:10 S-a lăsat terasamentul în zona Călimăneşti. A deraiat un tren în care se aflau 9 călători. 8 erau angajaţi ai CFR. Aceştia nu au păţit nimic.

UPDATE Pe Valea Oltului au căzut pietre de pe versanţi. Drumul a fost blocat în mai multe locuri. Acum se circulă, dar există pericol în continuare.

Este Cod roşu pe râul Lotru. Râul Olăneşti a atins cota de avertizare. 6 localităţi au fost avertizate prin serviciul Ro Alert. 

 

Pe DN 67C, Novaci-Rânca, se intervine cu utilaje cu lamă, chiar dacă vântul este foarte puternic, pentru a se menţine drumul deschis. În staţiunea Rânca sunt foarte mulţi turişti şi din această cauză se fac eforturi pentru asigurarea accesului în staţiune a echipelor de urgenţă, în cazul apariţiei unor probleme de orice natură, precizează compania. Zona montană a judeţului Gorj se află sub cod roşu de viscol.

Pe DN 7, Valea Oltului, şi pe DN 66, Defileul Jiului, din cauza precipitaţiilor abundente s-au format viituri care au antrenat grohotiş blocând partea carosabilă. Se intervine cu utilaje de mare capacitate pentru reluarea circulaţiei în siguranţă pe DN 7, pe DN 66 circulaţia a fost reluată.

Pe toate sectoarele de drumuri naţionale unde există riscul formării de viituri se patrulează.

                            

                            

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici