Minerii de la Lupeni au comemorat 90 de ani de la cea mai mare catastrofă minieră din Valea Jiului, în care au murit 82 de oameni

Minerii de la Exploatarea Minieră Lupeni au comemorat, vineri, 90 de ani de la cea mai mare catastrofă minieră din Valea Jiului, petrecută în data de 27 aprilie 1922, când 82 de ortaci şi-au pierdut viaţa în urma unei explozii în subteran.

554 afișări
Imaginea articolului Minerii de la Lupeni au comemorat 90 de ani de la cea mai mare catastrofă minieră din Valea Jiului, în care au murit 82 de oameni

Minerii de la Lupeni au comemorat 90 de ani de la cea mai mare catastrofă minieră din Valea Jiului, în care au murit 82 de oameni (Imagine: Adi Piclisan/Arhiva Mediafax Foto)

Minerii din schimbul întâi de la Mina Lupeni au intrat, vineri, în subteran, doar după ce au aprins o lumânare în sala de pontaj pentru toţi ortacii morţi în urmă cu 90 de ani, la schimbul întâi, într-un abataj din subteranul minei lor.

"Cea mai mare catastrofă din Europa acelor ani, cea mai mare catastrofă din Valea Jiului s-a produs la mina Aurelia (aripă a minei Lupeni – n.r.), în 27 aprilie, după ora 12.30, în stratul 13 blocul 5. (...) Tot ce a fost în subteran a fost distrus. Au murit 82 de mineri, din care 30 sau 32 erau români, restul de 50 erau maghiari, germani, polonezi, slovaci. După ce a avut loc explozia, la gurile de aeraj a început să iasă fumul. Toată lumea a fost foarte îndurerată şi şi-a dat seama că ceva s-a întâmplat în subteranul minei Lupeni", le-a spus, vineri, scriitorul Ioan Velica minerilor adunaţi în sala de pontaj.

Ioan Velica a adăugat că, în urma exploziei, 32 de mineri morţi nu au mai putut fi identificaţi.

"Înmormântarea celor 82 de mineri s-a făcut în 30 aprilie, în preajma zilei de 1 mai 1922, primul 1 Mai însângerat în Valea Jiului. La Lupeni a fost, în prima zi, şi regele Ferdinand, în 30 aprilie a fost Carol al II-lea, care a participat la slujba din Cimitirul Eroilor. Mulţi dintre acei mineri de pe acea listă sunt bunicii, străbuncii celor care lucrează astăzi în subteranul minei Lupeni”, a afirmat Velica.

În sala de pontaj, fanfara din Lupeni a cântat imnul minerilor.

Reprezentanţii sindicatului "Muntele", care au organizat acţiunea de comemorare, i-au îndemnat pe mineri să-şi protejeze viaţa, pentru că mina este un pericol în orice moment, iar orice greşeală umană poate genera catasrofe.

"Trebuie întotdeauna să fim prevăzători şi să fim convinşi că orice neatenţie se poate transforma într-un astfel de eveniment tragic. Sper din tot sufletul şi toţi ne dorim acest lucru, ca astfel de evenimente să nu se mai întâmple. Trebuie să lucrăm atent, să ieşim afară teferi", le-a spus ortacilor Petre Nica, preşedinte Sindicatul "Muntele".

După comemorare, la Cimitirul Eroilor din Lupeni, locul unde au fost îngropaţi ortacii morţi în explozie, au fost depuse coroane de flori.

În data de 27 aprilie 1922, la Mina Aurelia din Lupeni s-a produs o explozie de metan în urma căreia 82 de mineri au murit, iar în urma lor au rămas 62 de văduve şi 124 de copii orfani.

La acea vreme, văduvele care şi-au pierdut soţii au intentat proces Societăţii Minelor de Cărbuni "Uricani - Valea Jiului". În urma procesului, care a avut loc la Tribunalul Deva, s-a constatat vinovăţia Societăţii Minelor de Cărbuni "Uricani - Valea Jiului", iar un inginer a fost condamnat la o amendă de 9.000 de lei, în timp ce şeful de lucrări a fost condamnat la trei luni de închisoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici