Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână, declaraţii contradictorii la Tribunalul Constanţa

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au dat, vineri, declaraţii contradictorii la Tribunalul Constanţa, la primul termen în dosarul în care sunt judecaţi pentru trafic de influenţă şi complicitate la trafic de influenţă, într-un proces de peste cinci ore care a avut multe momente tensionate.

368 afișări
Imaginea articolului Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână, declaraţii contradictorii la Tribunalul Constanţa

Mircea Basescu (Imagine: Alexandru Raita/Mediafax Foto)

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au fost aduşi, vineri dimineaţă, la Tribunalul Constanţa, primul sosind din arest de la Bucureşti, iar cel de-al doilea de la Penitenciarul Poarta Albă.

La începutul procesului, judecătoarea a pus în discuţie cererea formulată de Florin Anghel, fiul lui Sandu Anghel, zis şi Bercea Mondial. Acesta a cerut să se constituie parte civilă în acest proces pentru a-şi recupera suma de 250.000 de euro. Solicitarea a fost respinsă de către judecătoare, care a menţionat că infracţiunea de trafic de influenţă, care apare în acest dosar, este una de pericol, şi nu de prejudiciu.

Marian Căpăţână a cerut apoi ca rechizitoriul să fie citit în întregime, şi nu să-i fie prezentat în mod succint, ceea ce judecătoarea a şi făcut. După ce au fost înştiinţaţi asupra faptelor pentru care au fost trimişi în judecată, Marian Căpăţână a spus că doreşte recunoaşterea faptelor pentru a beneficia de reducerea limitelor de pedeapsă, iar Mircea Băsescu nu a preferat acest lucru, vrând să dea o declaraţie în faţa instanţei pentru a prezenta cum s-au petrecut faptele din punctul său de vedere.

Totuşi, Marian Căpăţână a ţinut să sublinieze că nu este de acord cu tot ceea ce scrie în rechizitoriu, el precizând că suma pe care şi-ar fi însuşit-o nu a fost de 350.000 de euro, cum afirmă procurorii DNA, ci de 100.000 de euro, bani pe care i-ar fi înapoiat la un moment dat. Din acest motiv, cererea sa de a beneficia de judecată simplificată a fost respinsă de către judecătoare, specificând că atunci când a ales să-şi recunoască vinovăţia înseamnă că este de acord cu tot ce au spus anchetatorii şi în acel moment pentru el procesul se încheia.

Instanţa a hotărât ca ascultarea celor doi să se facă separat, astfel că Marian Căpăţână a fost scos din sala de judecată, iar Mircea Băsescu a început să prezinte cum s-au desfăşurat faptele. Mai întâi, Băsescu a povestit despre relaţia de afaceri pe care o avea de mai mulţi ani cu Marian Căpăţână, spunând că pe familia lui Sandu Anghel a cunoscut-o prin intermediul acestuia şi că aşa a fost convins de Bercea Mondial să-i boteze o nepoată în februarie 2010. Iniţial, nu a fost de acord, dar apoi, în urma unor discuţii purtate cu Arhiepiscopul Tomisului şi cu un alt preot, a decis să accepte.

Băsescu a spus că după acest botez a mai fost vizitat de câteva ori de familia Anghel, de regulă în preajma sărbătorilor, şi că aceştia erau politicoşi, nu stăteau mult şi anunţau înainte să vină. Relaţia a decurs în acest mod până în momentul când a fost reţinut Sandu Anghel pentru tentativă de omor în 2011, a povestit Mircea Băsescu. El susţine că nu de puţine ori s-a trezit cu reprezentanţi ai familiei Anghel la poarta sa, în plină iarnă, la 6.00 dimineaţa. I-a invitat pe aceştia în casă, le-a oferit o cafea sau un ceai, iar aceştia i-au spus că Sandu Anghel nu este vinovat şi l-au rugat pe Mircea Băsescu să-i ajute. Fratele preşedintelui a relatat că le-a spus să aibă încredere în justiţie şi a încercat să-i încurajeze. Mircea Băsescu a ţinut să spună că niciodată nu i-au propus să-i dea bani pentru a-l scoate de la închisoare pe Sandu Anghel.

Totuşi, a mai povestit Mircea Băsescu, pentru că dorinţele reprezentanţilor familiei Anghel ar fi putut lăsa loc la interpretări, Băsescu a trimis un mail pe data de 29 februarie 2011 către procurorul general al României de la acea dată, Laura Codruţa Kovesi, în care informa despre comportamentul familiei Anghel şi tot în perioada respectivă a avut o discuţie şi cu şeful IPJ Constanţa despre aceeaşi problemă, fără vreun rezultat.

“Nu făceam o plângere, semnalam aspecte legate de comportamentul familiei Anghel cu solicitările lor care puteau lăsa loc de interpretări”, a spus Mircea Băsescu.

El spune că la următoarea vizită a familiei Anghel a spus rudelor lui Bercea Mondial să ţină legătura cu Marian Căpăţână şi acesta să-i transmită apoi problema lor, ştiind că partenerul său de afaceri ar fi rudă cu aceştia. Băsescu le-a recomandat chiar şi un avocat care să-i ajute în procesul lui Sandu Anghel.
Băsescu a mai spus că, la începutul lui 2011, Marian Căpăţână i-a propus să preia împreună societatea Aversa Bucureşti, aflată în insolvenţă din 2006, fapt refuzat de fratele preşedintelui. Ulterior, Căpăţână a cumpărat utilajele de la Aversa cu banii împrumutaţi de la familia Anghel.

“L-am întrebat pe Marian Căpăţână de unde a avut aceşti bani şi mi-a spus că a luat de la familia Anghel. Din acel moment, vizitele reprezentanţilor acestei familii la mine s-au înţetit, mi se plângeau că nu mai aveau bani şi să le dau eu sumele cu care îl împrumutaseră pe Căpăţână. Îmi spuneau că i-au dat banii pentru că ştiau că el este omul meu de încredere. Spuneau de mai multe sume, 250.000 de euro, 600.000 de euro, un milion de euro şi îmi cereau să vorbesc cu el, ameninţând că-l vor agresa dacă nu le dă banii”, a spus Mircea Băsescu.

El a menţionat că apoi Căpăţână a recunoscut că a luat de familia Anghel două tranşe, una de 250.000 de euro şi alta de 350.000 de euro, înapoind 300.000 de dolari (aproximativ 250.000 de euro) şi rugându-l să-l ajute cu restul sumei până la 600.000 de euro. Băsescu spune că a refuzat şi a discutat cu cei din familia Anghel să mai aştepte până se termină licitaţia la Aversa şi Căpăţână va primi nişte bani pe care îi va înapoi.

Băsescu a mai afirmat că după condamnarea la închisoare a lui Sandu Anghel de către prima instanţă, rudele sale au venit şi l-au rugat să-l ajute să aibă un regim de detenţie mai uşor, dar i-a refuzat.

“Nu le-am promis niciodată că vorbesc cu poliţistul, procurorul sau judecătorul pentru că nu cunoşteam pe nimeni. Ei ştiau că nu pot face ceva pentru ei. Ei sperau că aş putea vorbi cu persoane influente ca să-i ajut, îmi ceruseră să iau legătura chiar cu directorul Penitenciarului Colibaşi pe care nu-l cunoaşteam şi unde era Sandu Anghel”, a afirmat Băsescu.

El a mai spus că, după condamnarea definitivă a lui Sandu Anghel, fiul acestuia, Florin, îl suna şi îi vorbea urât cerându-i diverse sume de bani, ameninţând că ar avea nişte înregistrări şi le va da televiziunilor.

Mircea Băsescu a mai relatat în faţa instanţei Tribunalului Constanţa că, în toamna lui 2013, a avut o discuţie cu fratele său pe această temă, iar Traian Băsescu l-a îndemnat să anunţe DNA-ul. Avocatul firmei lui Mircea Băsescu a făcut o sesizare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, iar anchetatorii au filmat şi înregistrat cele cinci-şase vizite pe care reprezentanţi ai familiei Anghel le-au făcut la Mircea Băsescu. Pentru că în niciuna dintre acestea nu a venit vorba despre bani şi nu s-a confirmat şantajul pe care Băsescu îl invoca, cazul a fost închis.

Mircea Băsescu a precizat că familia Anghel a avut un comportament mai agresiv după ce l-a angajat ca avocat pe Pavel Abraham şi acesta le-a promis un milion de euro dacă aduc înregistrări compromiţătoare cu fratele preşedintelui şi cu preşedintele ţării. Mircea Băsescu a relatat că Florin Sandu, fiul lui Anghel Sandu, i-ar fi spus că banii respectivi ar proveni de la Dan Voiculescu, el adăugând că nu are dovezi în acest sens.

În finalul declaraţiei sale, Mircea Băsescu a precizat că nu se consideră vinovat şi că înregistrările audio-video de la dosar nu sunt datate şi nu au fost certificate că nu s-a intervenit asupra lor. La sfatul avocaţilor săi, el a refuzat să răspundă la întrebările avocaţilor lui Marian Căpăţână.

Acesta din urmă a revenit apoi în sală pentru a prezenta punctul său de vedere asupra celor întâmplate. Deşi atât Căpăţână, cât şi avocatele sale au cerut ca Mircea Băsescu să nu se afle în sală pe timpul declaraţiilor, judecătoarea a respins solicitarea considerând că fratele preşedintelui nu mai poate fi influenţat de afirmaţiile lui Căpăţână, el prezentând deja versiunea sa.

Căpăţână a spus instanţei că rolul său în această poveste a fost de intermediar între Mircea Băsescu şi familia Anghel, fiind o victimă colaterală a înţelegerii dintre aceştia. El a relatat că în primăvara lui 2011, a fost contactat de Florin Anghel, care i-a spus că trebuie să-i dea o sumă de bani pentru Mircea Băsescu. Căpăţână spune că a refuzat pânâ când nu a primit confirmarea de la Băsescu. După câteva zile, familia Anghel a venit în biroul lui Mircea Băsescu, unde se afla şi Căpăţână, şi a arătat că are suma de 250.000 de euro, banii nefiind daţi direct lui Mircea Băsescu, reprezentaţii familiei Anghel plecând cu Căpăţână într-un apartament din Constanţa, unde a avut loc tranzacţia. Căpăţână spune că apoi s-a întors la Mircea Băsescu şi i-a dat banii, primind 50.000 de euro din suma respectivă. Căpăţână a adăugat că Băsescu a refuzat să-i spună pentru ce sunt banii respectivi, dar l-a avertizat pe fratele preşedintelui că cei din familia Anghel sunt oameni periculoşi. Situaţia s-a repetat peste câteva zile, potrivit lui Marian Căpăţână, suma primită atunci fiind de 350.000 de euro. î

La momentul numărării banilor într-un apartament din Constanţa s-a aflat şi angajata unei bănci din Constanţa chemată de Căpăţână să certifice că banii primiţi sunt autentici. Apoi, Căpăţână i-a dat banii lui Mircea Băsescu primind din nou 50.000 de euro. Cu această ocazie, spune Căpăţână, a aflat că fratele preşedintelui i-a spus că s-a înţeles să intervină pentru a fi dată o soluţie favorabilă în dosarul lui Sandu Anghel în schimbul sumei de un milion de euro şi că mai trebuie să primească însă 400.000 de euro.

După condamnarea definitivă a lui Sandu Anghel din 2012, fiul său, Florin, a mers la Mircea Băsescu şi a cerut să-i fie înapoiaţi banii, fiind refuzat de Băsescu, a povestit Căpăţână. El a spus că, după îndelungi rugăminţi, Mircea Băsescu a fost de acord să le dea înapoi 300.000 de dolari, tranzacţia efectuându-se în biroul fratelui preşedintelui. Marian Căpăţână a menţionat însă că în punga respectivă se aflau 280.000 de euro şi pentru atunci a decis şi el să le înapoieze suma de 100.000 de euro pe care o primise de la Mircea Băsescu. În ciuda presiunilor făcute pentru a-şi recupera suma dată lui Mircea Băsescu, reprezentanţii familiei Anghel nu au reuşit să mai primească alţi bani, iar la începutul acestui an au ameninţat că au la dispoziţie nişte înregistrări pe care le vor da publicităţii.

“Înregistrările mi-au fost arătate atât mie, cât şi lui Mircea Băsescu. Mai mult, lui Mircea Băsescu i s-a dat chiar şi un stick de către Florin Anghel. Acesta l-a rugat să-i arate înregistrările respective şi lui Traian Băsescu. Nici după ce a văzut înregistrările Mircea Băsescu nu dorea să dea banii înapoi, eu întrebându-l dacă pentru nişte bani vrea să facem puşcărie, el spunându-mi că nu vom face puşcărie”, a afirmat Marian Căpăţână.

El susţine că la un moment dat a simţit că Mircea Băsescu vrea să-i arunce lui toată vina. În cele din urmă, Mircea Băsescu convenise să înapoieze banii în trei tranşe: prima pe 29 mai, în valoare de 60.000 de euro, pe 11 iulie - 120.000 de euro şi pe 1 septembrie 100.000 de euro, dar a făcut flagrantul cu procurorii DNA, a precizat Căpăţână.

El a fost rugat în nenumărate rânduri de către judecătoare să-şi sintetizeze declaraţia, magistratul spunându-i că mai are ocazia la celelalte termene să facă alte completări, având în vedere că procesul se apropia de cinci ore de la debut.

Căpăţână şi-a ieşit din fire la un moment dat, atunci când una dintre avocatele sale a încercat să-l determine să-şi scurteze discursul, şi a început să plângă. El a acuzat-o apoi pe procuroarea DNA că râde de el, fiind liniştit de către judecătoare.

Căpăţână a menţionat, spre final, că nu a luat bani pentru Aversa de la familia Anghel şi că această versiune i-a fost prezentată de către avocatul lui Mircea Băsescu.

“Varianta împrumutului a sugerat-o avocatul lui Mircea Băsescu, iar eu am agreat-o cu promisiunea că dacă declar aşa vom putea fi ajutaţi de fratele lui Mircea Băsescu”, a spus Căpăţână.

Unul dintre avocaţii lui Băsescu, Nelu Taşcă, a intervenit întrebându-l pe Căpăţână la ce avocat se referă. Deşi avocata sa l-a sfătuit să nu răspundă, Căpăţână a afirmat:

“În locul domnului Taşcă, tăceam. El m-a vizitat în arestul IGPR să-mi propună să-mi menţin declaraţia cu împrumutul că se va angaja să mă ajute să mă treacă de la infracţiunea de trafic de influenţă la cea de înşelăciune”, a povestit Căpăţână.

Avocaţii celor doi au cerut înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu sau controlul judiciar. Procuroarea DNA a solicitat respingerea cererilor ca nefondate.

Instanţa a amânat pronunţarea pentru data de 20 noiembrie.

Următorul termen pe fond a fost stabilit pentru 5 decembrie.

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, este judecat, alături de Marian Căpăţână, în dosarul privind mita pe care ar fi primit-o de la familia lui Bercea Mondial. Cei doi au fost arestaţi preventiv în 20 iunie, după ce familia lui Bercea Mondial a făcut publice înregistrări făcute pe ascuns de fiul acestuia, ce ar proba traficul de influenţă de care este acuzat fratele preşedintelui.

Potrivit procurorilor, la începutul anului 2011, după ce faţă de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, fiul acestuia, Florin Anghel, i-ar fi remis lui Mircea Băsescu suma de 250.000 de euro, prin intermediul lui Marian Căpăţână, în schimbul promisiunii că fratele preşedintelui va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea dosarului în care Bercea era judecat pentru tentativă de omor, respectiv că şi-a înjunghiat un nepot, dar şi pentru alte cereri incidente în acea cauză. Ulterior, pentru că Bercea Mondial nu a fost pus în libertate, Florin Anghel i-ar fi dat lui Marian Căpăţână şi suma de 350.000 de euro, în acelaşi scop.

Anchetatorii susţin că din suma totală de 600.000 de euro pe care Florin Anghel i-ar fi dat-o lui Marian Căpăţână, Mircea Băsescu ar fi primit 250.000 de euro. Marian Căpăţână este acuzat că şi-a însuşit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primiţi de la Florin Anghel, pentru că ar fi mijlocit remiterea banilor.

Pe de altă parte, în urma unei plângeri făcute de Mircea Băsescu, ginerele lui Bercea Mondial, Marius Constantin, a fost trimis în judecată pentru şantaj cu circumstanţe agravante, în stare de recidivă, în timp ce fiica interlopului, Izaura Anghel, şi fratele ei minor, Grinică Ion Anghel, au fost deferiţi justiţiei pentru şantaj cu circumstanţe agravante.

În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Florin Anghel, fiul cel mare al lui Bercea Mondial, pentru trei infracţiuni concurente de şantaj, dintre care una în stare de recidivă, în timp ce mama acestuia, Fănica Anghel, a fost deferită justiţiei pentru şantaj.

Tot Tribunalul Constanţa judecă şi acest dosar, în care fratele preşedintelui apare ca parte vătămată şi în care inculpaţi sunt cei cinci membri ai familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial - soţia acestuia, Fănica Anghel, cei doi fii şi fiica, Florin, Grinică Ion şi Izaura Anghel şi concubinul acesteia din urmă, Marius Constantin, acuzaţi de şantajarea lui Mircea Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici