Moştenitorii familiei nobiliare Banffy au pierdut un proces în care cereau profit de la Romsilva

Moştenitorii familiei nobiliare Banffy au pierdut procesul intentat Romsilva, la Tribunalul Mureş, în care cereau profitul companiei din ultimii opt ani, în valoare de peste 1,8 milioane de lei (aproximativ 400.000 de euro), rezultat din exploatarea a peste 2.000 de hectare de pădure care le-au fost retrocedate.

391 afișări
Imaginea articolului Moştenitorii familiei nobiliare Banffy au pierdut un proces în care cereau profit de la Romsilva

Moştenitorii familiei nobiliare Banffy au pierdut un proces în care cereau profit de la Romsilva

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de Tribunalul Mureş, Banffy Josika Imre Laszlo (un moştenitor al familiei nobiliare Banffy) ceruse de la Romsilva profitul din ultimii aproape opt ani, rezultat din exploatarea a peste 2.000 de hectare de pădure care i-au fost retrocedate.

Judecătoria Reghin a anulat în primă fază acţiunea, pentru că era insuficient timbrată, iar moştenitorul a făcut apel.

Tribunalul Mureş a respins, de asemenea, acţiunea, ca nefondată.

"Dosarul are ca obiect acţiunea în pretenţii formulată de Banffy Josika Imre Laszlo, în contradictoriu cu Regia Naţională a Pădurilor Romsilva prin Direcţia Silvică Mureş, prin care solicită: obligarea pârâtei la plata sumelor reprezentând profitul rezultat din valorificarea masei lemnoase începând cu 24 noiembrie 2005 până la momentul efectuării expertizei de evaluare şi până la momentul punerii în posesie a reclamantului, pentru suprafeţele de pădure retrocedate pe vechiul amplasament, în suprafaţă de 1.825 de hectare, aflate în zona Ocolului Silvic Răstoliţa şi pentru suprafeţele de pădure retrocedate pe amplasamente echivalente învecinate celor vechi, în suprafaţă de 435,81 hectare, aflate în raza Ocolului Silvic Răstoliţa", se arată în comunicat.

Sentinţa Tribunalului Mureş poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Moştenitorii familiilor nobiliare Banffy şi Kemeny au obţinut în acest an peste două mii de hectare de pădure în Răstoliţa, după ce au depus, în 2005, cereri de revendicare pentru câteva mii de hectare de pădure la comisia locală de reconstituire a dreptului de proprietate din localitate. În 2007, Comisia Judeţeană de Fond Funciar Mureş a respins cererea, însă Banffy Josika Imre Laszlo a depus o contestaţie la Judecătoria Reghin.

Potrivit apărătorilor familiei Banffy, instanţa de la Reghin a dat câştig de cauză, în 2010, moştenitorului familiei Banffy, iar Tribunalul Mureş a decis, în 2011, menţinerea sentinţei. În urma promovării unei acţiuni de revizuire şi a unei strămutări, sentinţa a fost menţinută şi de Tribunalul Dolj, în 2013.

Apărătorii fostei familii nobiliare au cerut profitul Romsilva din ultimii aproape opt ani considerând că, în conformitate cu Codul Silvic şi legile fondului funciar, proprietarul este îndreptăţit la profit până în momentul în care este pus efectiv în posesie.

Valoarea care reiese dintr-o expertiză, calculată de la iniţierea procedurii de revendicare, se ridică la 1.818.000 de lei, susţin apărătorii familiei Banffy.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici