PF Daniel: Părinţii, rol esenţial în protejarea copiilor de unele influenţe negative ale internetului

Părinţii şi bunicii elevilor trebuie să conştientizeze că au rol major în promovarea valorilor, în formarea personalităţii copiilor, dar şi în protejarea lor de anturaje nocive şi de unele influenţe negative ale internetului, arată PF Daniel, în mesajul transmis la începutul anului şcolar.

700 afișări
Imaginea articolului PF Daniel: Părinţii, rol esenţial în protejarea copiilor de unele influenţe negative ale internetului

PF Daniel:Părinţii, rol esenţial în protejarea copiilor de unele influenţe negative ale internetului (Foto: Silviu Matei / Mediafax Foto)

Patriarhul Daniel arată, în mesajul său, că bazele educaţiei se pun în familie, iar şcoala are rolul de a continua actul educativ, prin oferirea unui bagaj informaţional riguros şi, mai ales, prin formarea personalităţii depline a elevului.

"Întrucât bazele educaţiei se pun în familie, este esenţial ca părinţii, bunicii şi rudele elevilor să conştientizeze rolul major pe care îl au în formarea personalităţii acestora şi mai precis în formarea caracterelor, în promovarea valorilor perene sau permanente şi în protejarea copiilor de anturajele nocive şi de unele influenţe negative ale internetului. Dacă bazele educaţiei se pun în familie, şcoala are rolul de a continua actul educativ, atât prin oferirea unui bagaj informaţional riguros, cât mai ales prin formarea personalităţii depline a elevului, dornic să participe la viaţa comunităţii prin calităţi reale şi spirit creator, deoarece informarea, fără o formare spirituală a omului, nu dezvoltă persoana ca fiinţă comunională şi relaţională. Aşadar, educaţia integrală în adevăratul sens al cuvântului presupune şi o formare în spiritul comuniunii, inclusiv conştientizarea apartenenţei la o comunitate de oameni meniţi să se dezvolte, să lucreze şi să progreseze împreună în demnitate şi creativitate", spune PF Daniel.

Potrivit Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, respectul de sine şi respectul copiilor faţă de părinţi, profesori şi colegi sunt valori fără de care o societate nu se poate dezvolta în mod armonios, iar acestea trebuie educate şi formate.

"Părinţii şi profesorii trebuie să valorifice talanţii fiecărui copil, să îl înveţe că este capabil şi valoros ca persoană unică şi irepetabilă creată după chipul lui Dumnezeu. Fiecare elev trebuie încurajat să îşi pună în valoare darul său unic primit de la Dumnezeu, dar să şi respecte darurile sau talentele celor din jurul său. De asemenea, buna-cuviinţă şi respectul faţă de părinţii care l-au crescut şi faţă de educatori, învăţători şi profesori trebuie cultivate, nu ca o obligaţie, ci ca pe o lumină a sufletului frumos, ca o recunoştinţă faţă de cei care îşi dedică întreaga viaţă creşterii, educării şi formării copiilor şi tinerilor", mai spune patriarhul Daniel.

PF Daniel spune că rolul Bisericii este să colaboreze cu familia şi şcoala în promovarea valorilor, mai ales în situaţiile în care apar false valori, promovate adesea ca modă a zilei.

"Biserica, prin rolul ei educaţional şi călăuzitor de veacuri, doreşte să vină în întâmpinarea nevoilor societăţii, constituindu-se într-un reper spiritual şi un sprijin moral atât în vremuri bune, cât şi în situaţii de criză. Amalgamul de stimuli, de evenimente, de false valori promovate adesea ca modă a zilei pot dezorienta familiile, dar şi şcoala. De aceea, rolul Bisericii este acela de a promova valorile permanente şi reperele autentice verificate în timp îndelungat. Astăzi, într-o lume confuză, Biserica este chemată să ofere o lumină spirituală asupra problemelor majore ale societăţii. Iar aceasta mai ales pentru că Biserica este o comunitate umană centrată pe o comuniune spirituală divino-umană, ce transcende timpul şi spaţiul, este Trupul tainic al lui Hristos. Astăzi, Familia, Biserica şi Şcoala, ca factori educaţionali decisivi, au responsabilitatea de-a spori cooperarea în vederea educării şi formării copiilor şi a tinerilor pentru o viaţă armonioasă în familie şi în societate, dar şi pentru a deveni cetăţeni ai patriei cereşti, adică ai Împărăţiei cerurilor, deoarece scopul ultim al vieţii omului pe pământ este pregătirea sa pentru viaţa şi fericirea eternă în Împărăţia iubirii Preasfintei Treimi", a mai arătat patriarhul Daniel în mesajul său.

PF Daniel aminteşte că anul 2015 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept "Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii", iar cuvintele acestuia despre educaţia copiilor rămân mereu actuale, pentru că, deşi vremurile se schimbă, firea omului, cu slăbiciunile, dar şi calităţile sale, rămâne aceeaşi.

"În vremea noastră, fiecare părinte îşi dă toată silinţa să instruiască pe copiii lui în meserii, în arte, în ştiinţă, în oratorie, dar niciunul nu se interesează cât de puţin să educe sufletul lor. Nu încetez a vă ruga cu lacrimi şi a vă cere ca, înainte de toate celelalte, să daţi copiilor voştri o bună educaţie. Dacă-ţi iubeşti copilul, arat-o prin educaţia pe care i-o dai", spunea Sfântul Ioan Gură de Aur, citat de PF Daniel în mesaj său.

"Ne rugăm lui Dumnezeu să ne dăruiască tuturor înţelepciune şi să ne ajute să insuflăm elevilor doritori şi iubitori de cunoaştere bucuria de-a învăţa, dar şi bucuria de a deveni, printr-o educaţie sănătoasă, oameni demni şi oneşti, harnici şi darnici, în această viaţă pământească şi cetăţeni luminaţi ai Împărăţiei cerurilor", a conchis Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici