Răspunsul Protecţiei Copilului la întrebările despre existenţa unui abuz asupra celor doi copii, campioni la alpinism, morţi în avalanşa din Masivul Retezat

DGASPC Braşov a anunţat, marţi, că se va autosesiza în cazul morţii celor doi copii alpinişti în Masivul Retezat doar dacă ancheta procurorilor va stabili că a fost vorba de un abuz asupra minorilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

3566 afișări
Imaginea articolului Răspunsul Protecţiei Copilului la întrebările despre existenţa unui abuz asupra celor doi copii, campioni la alpinism, morţi în avalanşa din Masivul Retezat

DGASPC Braşov se va autosesiza doar dacă s-a făcut un abuz asupra minorilor decedaţi în Masivul Retezat

Accidentul din Retezat "a trezit în aceste ultime zile o serie de discuţii referitoare inclusiv la încălcarea sau eludarea de către părinţi a unor drepturi ale copilului, mergându-se chiar până la a ridica întrebarea dacă mediul familial mai este unul sigur pentru copiii minori supravieţuitori", se arată într-un comunicat transmis de DGASPC Braşov.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov precizează faptul că, în acest moment, este în desfăşurare o anchetă a organelor judiciare din Hunedoara, care vor stabili dacă este vorba despre un accident nefericit sau un eveniment produs din culpă umană.

”La finalul cercetărilor autorităţilor în drept – Poliţie, Procuratură -, în măsura în care acest lucru va fi necesar şi ni se va permite, vom include fata într-un program de consiliere psihologică. Iar dacă datele culese în timpul anchetei vor conduce şi spre ipoteza unui abuz asupra minorilor implicaţi, organele judiciare vor sesiza DGASPC pentru preluarea cazului şi demararea procedurilor legale într-o astfel de situaţie (anchetă socială, evaluare psihologică, intervenţie, etc)", se mai arată în comunicat.

DGASPC Braşov precizează că nu este în măsură să stabilească vinovaţi şi nici nu consideră oportună demararea, în acest moment, a unei anchete sociale sau a unei evaluări psihologice a tinerei supravieţuitoare, "acestea fiind irelevante din punctul de vedere al specialiştilor".

"Trebuie să conştientizăm cu toţii faptul că ceea ce trebuie să primeze este interesul superior al copilului, care se traduce printr-o dezvoltare normală din punct de vedere fizic şi moral, echilibru socioafectiv şi viaţă de familie", conchide DGASPC.

Doi copii, campioni la alpinism, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, au murit, sâmbătă, surprinşi de o avalanşă în Munţii Retezat. De asemenea, cinci persoane surprinse de avalanşă, printre care şi taţii celor doi copii, au fost transportate, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la spitalele din judeţul Hunedoara pentru investigaţii.

Poliţiştii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă în acest caz.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici